Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Što sve bundeva radi tvom tijelu?

Što sve bundeva radi tvom tijelu?

U stvari, premda sadrži više ugljikohidrata od ostalog povrća (poput lisnatog), pruža obilje zdravstvenih benefita – bogata je vitaminima, antioksidansima i vlaknima.

Je li muškatna bundeva zdrava?

Neka istraživanja sugeriraju da prehrana s visokim sadržajem antioksidanasa (koji se nalaze u muškatnoj bundevi) može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Meta-analiza 18 istraživanja pokazala je visoku razinu unosa antioksidanasa (uključujući vitamin C i beta karoten – koji su povezani sa znatno smanjenim rizikom od raka gušterače). Antioksidansi koji se nalaze u muškatnoj bundevi također mogu zaštitnički djelovati protiv pada kognitivnih funkcija. Trinaestogodišnje istraživanje evaluiralo je povezanost između prehrane bogate karotenoidima i kognitivnih učinaka. Utvrđena je povezanost između konzumacije citrusnih plodova i povrća te očuvanja kognitivnih funkcija tijekom starenja.

Protiv upala?

Ovaj omiljeni jesenski plod povezan je i sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti tako da snižava krvni tlak i smanjuje upale. Istraživanja su pokazala da antioksidativno i protuupalno djelovanje karotenoida može pomoći protiv kardiovaskularnih čimbenika rizika kao što su markeri upale, visoki kolesterol, hipertenzija i pretilost.  Šalica muškatne bundeve također nudi 582 mg kalija – više nego što ćeš pronaći u banani. Preporučeni dnevni unos kalija trenutačno iznosi 4700 mg/dan. Tipična nezdrava prehrana obično sadrži puno natrija i malo kalija. Konzumiranje velike količine natrija te male količine kalija može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara. Povećavanjem unosa kalija može se smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem krvnog tlaka. Kao i sve ostalo – i muškatnu bundevu treba konzumirati umjereno.

Sadrži li muškatna bundeva loše ugljikohidrate? 

Premda sadrži ugljikohidrate, nema ih toliko puno – samo 82 kalorije u šalici – ali sadrži i vlakna. Prehrana bogata vlaknima povezana je sa snižavanjem krvnog tlaka i razine kolesterola, a budući da muškatne bundeve imaju i topljiva i netopljiva vlakna, također te mogu zasititi te obraniti od napadaja gladi, što ti pak može pomoći da dugoročno gubiš kilograme ako ih redovito konzumiraš.

Što je zdravije: muškatna bundeva ili batat?

Oboje su sjajni izvori vitamina i minerala, a osobito antioksidanata poput beta karotena. Batat (ili slatki krumpir) sadrži otprilike dvostruko više kalorija, ugljikohidrata i šećera po obroku  od muškatne bundeve. Ima više vlakana i bjelančevina od bundeve. Oboje su odlični izbori, posebice tijekom jesenskih mjeseci kada im je sezona. Bez obzira kako poslužuješ ovu slatku bundevu, možeš biti sigurna jer znaš da ćeš imati ukusan i zdrav obrok.

Izvor: Alternativa za vas

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja