Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Što se sve orezuje u jesen?

Što se sve orezuje u jesen?

 

Rezidba u fazi mirovanja, osim zimzelenog drveća

 

Listopadno ukrasno drveće orezuje se u fazi mirovanja pred kraj jeseni ili zimi. Ovo drveće jedino ne treba orezivati na kraju zime ili u rano proljeće, jer tada stabla prilikom rezanja “plaču”. Ali, javori, breze, divlji orasi, kesteni, trešnje ispuštaju sokove, odnosno “plaču” čak i kada se orezuju na kraju perioda mirovanja. Njih treba orezivati od sredine do kraja ljetaZimzeleno ukrasno drveće ne traži posebno orezivanje, osim što pred kraj ljeta treba ukloniti odumrle ili bolesne grane.

Za rezidbu živih ograda najbolja je faza mirovanja. Dakle, u jesen, i za to je najbolji listopad dok još nisu počeli mrazevi. Ovo pravilo pogotovo važi za listopadne žive ograde. Višegodišnje, ostarjele žive ograde, a naročito one koje imaju “rupe”, vape za radikalnom rezidbom. Tako ćete je pomladiti za sljedeću sezonu. Sijeku se drvenasti dijelovi, sve do najdebljeg debla, na visinu oko pola metra. Radikalna rezidba je najbolja pred zimu, ali temperatura ne smije biti niža od minus pet stupnjeva.

 

 

Šimšir orezujte po oblačnom danu, tujama nije potreban najlon

 

Tuje prosto mame vrtlare da je sjeckaju, a ona je zahvalna za orezivanje. Smaragd tuja je prva na listi, jer od nje možete praviti oblike kakve god želite. I još jedna preventivna mjera za tuje pred zimu. Vežite je u snop običnim konopom, kako je snijeg ne bi polomio. Nikako ne treba tuje uvijati u najlonske vreće ili prozirne folije. Ugušit će se.

Šimšir se orezuje nekoliko puta godišnje. Idealno vrijeme je travanj-svibanj, kada počne vegetacija. Ova biljka dobro podnosi orezivanje, ali nemojte pretjerivati. Orezivanje je dozvoljeno i u jesen, ali morate biti oprezni i da za to izaberite pogodan dan. Šimšir ne voli previše sunca kada ga orezujete, pa je za ovaj posao idealan oblačan dan.

 

 

Magnoliju nemojte, ruže samo malo, a hortenzije nipošto

 

Magnolija se ne smije orezivati u jesen ili u zimu. Njihovo vrijeme za orezivanje je odmah nakon prvog cvjetanja u proljeće. Važno je pravilo da nikada ne treba uklanjati više od jedne trećine mase, jer je to veliki stres za biljku. Najbolje je redovno i postepeno uklanjanje izdanaka tijekom nekoliko godina. Ovo pravilo ne važi ako primijetite oštećene, bolesne i suhe grane. One se režu u bilo koje doba godine.

Jesenska rezidba ruža obavlja se u studenom. Ovom rezidbom se samo djelomično uklanjaju grane. Potrebno je odrezati velike, povijene ili oštećene grane, kako ih snijeg ne bi polomio. Kod ruža u jesen se orezuje šest do sedam pupova i to se radi iz predostrožnosti. Ako smrznu, stradat će samo okca na vrhu. Orezivanje novoposađene ruže radi se u proljeće.

Hortenzije ne treba orezivati u jesen. One dobro podnose zimu, a svojom zelenom masom se same štite, jer lišćem pokrivaju unutrašnjost grma. Neorezane grane se tijekom jeseni skupe i vežu, i ovako pripremljen grm spreman je za zimu i niske temperature.

 

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja