Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Što se sije i sadi u listopadu?

Što se sije i sadi u listopadu?

Na njihovo mjesto dolaze vrste koje odlično podnose niske temperature, kao što je ozimo povrće – salata i luk.

Prije sadnje – pripremiti zemljište

Presadnice salate trebaju imati tri do četiri lista i sade se u mjesecu listopadu. Prije sadnje, treba pripremiti zemljište tako što se ono prethodno obradi plugom – preora ili prekopa, u ovisno o veličini parcele.

Organska gnojiva su neophodna, a osobito stajnjak zbog produženog djelovanja (oko tri godine), ali se dodaju i mineralna gnojiva da bi se biljkama osigurala hrana. Preporučuje se dodatak kalijevih i fosfornih gnojiva, dok se nitratna primjenjuju na proljeće, kada krene vegetacija.

Sadnja luka

Luk srebrenac se sadi ukoliko ima tri stalna lista, ali je opća preporuka da se pred sadnju listovi skrate, da bi se biljka bolje primila. Krupni luk se sadi gusto. Razmak između redova treba biti oko 20 cm, a biljke u redu saditi na 5 cm. Promjer lukovica treba biti veći od 2 cm. U veljači, ožujku i travnju se ovaj luk može koristiti u ishrani.

U listopadu se također sadi i bijeli luk, s tim što se koriste krupniji češnjevi, da bi se kasnije razvile jače biljke. Razmak između redova treba biti 20 do 40cm, a u redu do 10cm.

Sjeme nevena i vriježe mente

Pored sadnje, u listopadu mjesecu obavljaju se i ostali poljoprivredni radovi poput berbe kupusa, cvjetače, kelja, hrena. Od začinskog i ljekovitog bilja u jesen se može sakupiti sjeme nevena, a posaditi vriježe mente. Od ukrasnih kultura u vremenskom razdoblju od listopada i studenog može se posaditi ageratum, begonija, dalija, tj. dvogodišnje cvijeće koje može podnijeti niske temperature.

Jesenska sadnja svake kulture se treba obaviti pravovremeno u ovisnosti od biljke, ali i vremenskih uvjeta koji vladaju u optimalnom roku sadnje određene vrste. Neophodno je naglasiti da se sade/siju sve biljne vrste koje dobro podnose niske temperature, tj. one koje mogu prezimiti i na proljeće ili nastaviti s razvojem ili se njihov jestivi dio upotrebljava u ishrani.

Izvor: agroklub.com

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja