Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Što roditelji trebaju naučiti svoje prvašiće?

Što roditelji trebaju naučiti svoje prvašiće?

Vidljivo je u razredu da su najdublji utjecaj na učenike ostavili roditelj, ili oba, i njihov odnos prema drugima. Roditelj je djetetu glavno mjerilo za razlikovanje dobra i zla. Roditelj svojim primjerom potiče dijete na slobodu i kreativno razmišljanje.

Na primjerima iz života uči ga tzv. logiku srca, donošenje odluka za osobno samovrednovanje, za procjenu postupaka i posljedice koje one donose. Dobro je ponekad i ne uspjeti dijete naučiti da život nije bajka. Roditelji pokazuju djetetu sva svoja raspoloženja i time dijete uči o snazi volje i izdržljivosti, što su sve krize i odricanje da bi dostigli neki cilj. Redovitom komunikacijom roditelj prenosi i optimistični životni stav, spremnost za otvoreno izražavanje osjećaja i poštivanje tuđeg mišljenja. Nažalost, uočljivo je da današnja djeca nisu uspjela usvojiti te osnovne roditeljske poticaje pa u razredima novih generacija općenito uočavamo ovakvo stanje:

    Djeca se slome pri najmanjem opterećenju
    Nisu sposobna njegovati prijateljstvo
    Nisu sposobna čekati na svoj red
    Teško se odriču nečega (moje)
    Ne žele davati, ali vrlo često žele uzimati
    Zamaraju se sitnicama (zašto je on, ona, gdje idemo, zašto i zbog čega)

PRIPREMA ZA ŠKOLU

Škola na jednom mjestu okuplja različite individue (učenike) u jednom razredu. Učitelji se bore ne bi li ostvarili sve zadane zadatke propisane Nastavnim planom i programom i prilagodili ih učeniku. Ako je pripremljenost učenika za školu zanemarena u bilo kojem od navedenih segmenata, tada svi zajedno imamo problem.

Evo što ja kao učiteljica i majka buduće prvašice predlažem i potičem u svom radu:

    Iziđite iz stana/kuće i hodajte po kiši, vodi, blatu (dopustite da dijete bude dijete, a ne priča iz priručnika o odgoju)
    Slovkajte, stvarajte nemoguće priče koje će kod djeteta razviti smijeh, osjećaj zadovoljstva i sreće
    Crtajte priče, olovke ili kreda neka budu u ruci, neka grafomotorika nađe mjesto u vašem svakodnevnom danu (dovoljni su i stari isprintani papiri koje možete donijeti s posla)
    Stvarajte zagonetke, ali dopustite da i vaš đak bude učitelj, a vi budite đak, da vidite kako je ponekad teško biti đak osam sati dnevno te da ni posao đaka prvaka nije nimalo lagan
    Učite te male glave da život nije ni crn ili bijel, da ponekad neće biti pravedan prema njima, ali da uvijek trebaju promisliti prije nego nešto naprave ili se požale.

U razredu nas ima puno, puno više nego u roditeljskom domu i zato učitelju treba vrijeme za svakoga i treba se naučiti strpljenju, trebaju pomoći, a ne odmoći svom učitelju /učiteljici.

Naravno, sve to treba na vrijeme poticati, što i sama činim u vlastitom domu pokušavajući prvašicu što više potaknuti na pravilno socijalno ponašanje i ČEKANJE NA RED (vjerujte mi, to je najteže).

Piše: Sandra VUK | UHURN Zvono

Izvor: skolskiportal.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja