Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Što je tinktura i kako je pripravljamo

Što je tinktura i kako je pripravljamo

Mješanjem vode i alkohola dobivamo mogućnost kojom iz biljaka izvlačimo kemijske sastojke koje koristimo kao konzervans, a time dobivamo i jaki koncentrat.

Omjer vode i alkohola koji se koristi za izradu tinkture je 25%. Biljku svježu ili suhu, koju nasjeckamo stavimo u staklenku i prelijemo mješavinom vode i alkohola. Omjer kod svježeg bilja je 1:2, a kod suhe biljke 1:5 u korist vode.

Tinktura od kamilice

Jednom litrom kvalitetnog konjaka ili votke prelijemo 20 dkg suhog cvijeta kamilice. Dobro zatvorite i ostavite na mjestu gdje nema direktnog sunčevog svijetla najmanje 14 dana. Staklenku protresite svakog dana jednamputa.

Pomoću preše istisnite što više tekućine, a biljku iskoristite kao kompost. Zatim tinkturu pretočite u tamnu flašu i ostavite na tamnom i hladnom mjestu.

Tinkturu sličnu sirupu koji je izuzetno pogodan za djecu pripravite od jednake količine glicerola i vode. Kod kroničnih tegoba djeci možete dati jednu žličicu nakon obroka tri puta na dan, dok kod akutnih tegoba slobodno možete udvostručiti dozu.

Izvor: Narodni

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja