Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Što činiti kada roditelji počnu ružno govoriti jedan o drugom?

Što činiti kada roditelji počnu ružno govoriti jedan o drugom?

Većina roditelja i nakon razvoda, bez svađa i konflikata međusobno korektno komunicira i dogovara se oko stvari vezanih za djecu. Međutim, postoje i roditelji kojima je razvod uteg s kojim se ne znaju nositi. Kad se to dogodi, najviše stradaju djeca koja ni kriva ni dužna preko noći postaju svjedocima ružnih riječi i postupaka jednog roditelja prema drugom i obrnuto.

Često se događa da roditelj pokušava okrenuti dijete protiv drugog roditelja, i to na način da mu govori ružne stvari o tati ili mami, traži ga da bira strane, prenosi ružne poruke, govori protiv partnerove obitelji i rodbine. Roditelji se međusobno svađaju i osvećuju jedno drugome preko onoga koga najviše vole – vlastitog djeteta.

Nisu ni svjesni koliko takvim ponašanjem svome djetetu nanose štetu. Razvoda u Hrvatskoj svakim danom sve je više, a s njima raste i broj zbunjene i nemoćne djece koja ne znaju kako se postaviti kada se zajedno sa svojim roditeljima nađu u scenariju “muke po razvodu.” Upravo zbog toga, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba sastavila je nekoliko ključnih savjeta što činiti kada roditelji počnu ružno govoriti jedan o drugome.

Što reći roditeljima?

Ono što dijete može učiniti je jasno im reći:

–   Ne želim biti sudac u vašim svađama.
–   Mene ne zanimaju vaše svađe, ja želim biti i mamino i tatino dijete, a ne samo mamino ili samo tatino!
–   Molim te da svoje mišljenje o mom ocu/majci zadržiš za sebe. Ja ga/ju volim i nikad neću prestati! Ako mu/joj nešto želiš reći, reci to njemu, a ne meni.
–   Ne želim birati stranu!
–   Nemoj me ispitivati o njegovu/njezinu životu i nemoj me tražiti da za tebe prenosim poruke.
–   Ne želim slušati kako ružno govoriš o tati/mami. To mi smeta i osjećam se kao da vrijeđaš i mene. Imam pravo biti zaštićen od vaših svađa i obračuna.

Ponekad djetetu može biti teško reći ovo sve roditeljima. Ako im ne može reći, važno je da dijete zna da ima pravo biti zaštićeno od roditeljskih svađa i neslaganja i da ih ne mora slušati, a kamoli sudjelovati. Roditelji mogu tražiti da mališan prenosi poruke, on se zbog toga može osjećati opterećeno i nelagodno. Tada djeca imaju osjećaj da su i nakon razvoda ponovno kriva za loš odnos roditelja i da su i dalje uključena u njihove svađe.

Iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih savjetuju da ako im dijete ne može reći stvari koje ga tište, neka napiše pismo koje će im dati onda kad ono to odluči. Ako se roditelji počnu raspravljati pred djetetom, predlažu mu da napusti prostoriju, razgovora s nekom drugom odraslom osobom koja će im prenijeti poruku koju im želi reći, a ne usudi se.

Izvor:klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja