Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Što ćemo prvo sijati i saditi?

Što ćemo prvo sijati i saditi?

Najranije se mogu sijati rotkvice, mrkva, peršin, luk iz sjemena, grašak te saditi lučice i proljetni češnjak.
Za brže nicanje zemlju možemo pokriti laganim koprenama ispod kojih tlo diše, a kroz njih može prolaziti i kiša. Te koprene se i kod nas mogu nabaviti pod raznim komercijalnim nazivima (agril, lutrasil).

Kulture koje možemo prve sijati su također i salata i blitva, a zatim ih pokriti agrilom ili napraviti niski tunel od ljeskovog pruća i plastike radi bržeg nicanja. Na isti način možemo posijati rano zelje, kelj i korabice radi uzgoja presadnica. Ipak ih je bolje posijati u sandučiće koje možemo neko vrijeme držati u kući, a kad u tim uvjetima niknu iznosimo ih u plastenik. Možemo ih držati u nekom zaklonjenom toplom mjestu, u kojem postoji nedostatak svijetla, ali ih danju iznositi na sunčano mjesto u zavjetrini, a noću držati u zatvorenom prostoru.

Kod zeljarica je važno da nisu izložene previsokim temperaturama u kući, jer će se previše izdužiti. Male biljčice još u fazi kotiledona (prva dva listića) ili kad se pojavi treći listić, pikiramo (prva presadnja) u veće sandučiće ili u staklenik-plastenik, kako bi ojačale do presadnje na stalno mjesto gdje će rasti do berbe.
Na taj način, za uzgoj presadnica sijemo celer, te plodovite biljke rajčicu, papriku, patlidžan, krastavce, pa čak i mahune i kukuruz šećerac. Danas postoje kontejneri od stiropora ili plastike u kojima se svaka biljčica posebno uzgoji, pa ju je lako sa zemljom kasnije presaditi.

Ne brinite, važna je vaša volja i spremnost, malo svojeg vremena i ljubavi posvetiti svojem povrtnjaku. Trud će vam se višestruko isplatiti.
Sve ovo što čitate tek je zagrijavanje za konkretne aktivnosti koje nas uskoro očekuju. Dolazi pravo proljeće, topli dani i vrijeme aktivnog druženja s prirodom.

Izvor: Urbani poljoprivrednik

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja