Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Stiže e-Novorođenče: Uskoro ćete bebu moći prijaviti putem interneta

Stiže e-Novorođenče: Uskoro ćete bebu moći prijaviti putem interneta

Naime, prema najavama iz Ministarstva uprave, do kraja 2017. godine trebao bi zaživjeti dugoočekivani projekt e-Novorođenče koji će novopečenim roditeljima uštedjeti barem nekoliko dana “borbe” s nemilosrdnom hrvatskom birokracijom i omogućiti prijavu djeteta preko interneta odnosno e-usluge u okviru sustava e-Građani.

Isti sustav trebao bi osigurati da i oni roditelji koji prijavljuju dijete u matičnom uredu mogu automatski riješiti prijave u HZZO-u i MUP-u. Ministarstvo uprave predvidjelo je da projekt u prvoj fazi poveže četiri ustanove u kojima se obavljaju prijave.

Riječ je o bolnici u kojoj je dijete rođeno, matičnom uredu, MUP-u, HZZO-u i poslodavcu. U drugoj fazi projekta prijave će se putem interneta moći obaviti i u HZZO-u, Poreznoj upravi, Gradu Zagrebu i HZMO-u.

Da bi mogli koristiti usluge sustava e-Građani roditeljima je potrebna nova osobna iskaznica, a cijeli proces prijave ne bi trebao trajati dulje od pola sata, kažu u ministarstvu. Prema najavama, sustav e-Novorođenče moći će se koristiti već od prosinca.

Izvor:Klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja