Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Stiže beba! Kako reći zbogom pušenju?

Stiže beba! Kako reći zbogom pušenju?

Međutim, pušači itekako dobro znaju da nije nimalo jednostavno baciti kutiju s cigaretama, spremiti upaljač i prestati pušiti. Ipak, sve se može kad imamo dovoljno jake razloge za to. Ovog puta riječ je o malenom ljudskom biću u vašem trbuhu koje treba zaštititi od svih nedaća koje mogu utjecati na njegov rast i razvoj. Stoga, evo nekih od savjeta kako reći zbogom pušenju.

1. Za početak, ohrabrite sami sebe

Prvo što možete napraviti jest pohvaliti samu sebe za spremnost da učinite taj golem korak. Pomirite se s tim da neće biti lako, ali nastojte se podsjećati da će poveći trbuh, koji ćete uskoro imati, opravdati vaš trud.

2. Plan je pola posla

Hoćete li odmah baciti cigarete u koš za smeće ili ćete se postupno odvikavati od pušenja, odluka je na vama. Vi najbolje poznajete svoje tijelo pa izaberite metodu koju smatrate najprihvatljivijom. Ne gledajte na “zadnji dan pušenja” kao na nešto tragično što ćete još neko vrijeme odgađati. Dovoljno je da napravite plan za dan D, koji će uključivati zabavne aktivnosti na kojima pušenje nije dozvoljeno. Prošećite po šoping centru, naručite se za masažu ili pedikuru, a na kraju dana počastite sebe i prijateljicu ili partnera nekim dobrim filmom u kinu.

3. Pripremite se za najgore

Kod nekih žena, simptomi apstinencije mogu biti neugodni i započeti već nakon nekoliko sati. Vrtoglavica, depresija, razdražljivost, tjeskoba, poteškoće sa spavanjem i koncentracijom samo su neki od njih na koje treba biti spreman. Promjene koje će vaše tijelo osjetiti nakon prestanka pušenja možete ublažiti kvalitetnijim obrocima koji uključuju bjelančevine i ugljikohidrate, svakodnevnom tjelesnom aktivnošću i izbjegavanjem viška kofeina i šećera.

4. Dobri, stari trikovi

Sigurno postoji nešto što može zamijeniti cigaretu koja vam više odmaže nego što pomaže. Možda da probate s dobrim starim trikovima? Žvakanjem žvakaće gume ili sirovog povrća? Lizalicom ili slamkom u ustima? Ako pušite kako bi vam ruke bile “zaposlene”, igrajte se olovkom, upišite tečaj pletenja, rješavajte sudoku slagalice, stišćite antistres lopticu ili plastelin.

5. Zamislite svoje dijete

Kad god poželite zapaliti, zatvorite oči i zamislite kako u naručju držite bebu. Listajte časopise za roditelje ili pregledavajte internetske stranice prepune slika slatkih i zdravih bebica. Imajte na umu da dim jedne cigarete sadrži 4000 djelomično otrovnih i kancerogenih kemikalija.

6. Ne igrajte se s vatrom i dimom

Klonite se pušača i zadimljenih prostorija, a neko vrijeme čak i mjesta na kojima možete kupiti cigarete. Posjećujte prijatelje i rodbinu koji u svojemu domu ne dopuštaju pušenje. Ako vas pušenje asocira na neku aktivnost, određenu hranu ili napitak, neko vrijeme ih izbjegavajte.

7. Dan po dan

Budete li cijelo vrijeme razmišljali o tjednima apstinencije koji su pred vama, izludjet ćete. Napredujte iz dana u dan. Svaki dan bez cigarete, označite na kalendaru i zaplješćite si.

8. Izdržite

Oprostite si ako pokleknete i zapalite cigaretu. Nemojte koriti samu sebe, ali ne odustajte. Izdržite, vi to možete! Sad imate i više nego dovoljan razlog za prestati pušiti. U vama raste živo biće koje treba vašu brigu i zaštitu.

Izvor:Klinfo_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja