Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Soda bikarbona u vrtu: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti!

Soda bikarbona u vrtu: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti!

 

 Soda bikarbona umjesto pesticida

Da biste suzbili štetočine, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida. Možete napraviti organski sprej za pesticide koji može iskorijeniti insekte koji oštećuju biljke, kao što je grinje pauka, a da pri tome ne naštete korisnim insektima, nama i našoj planeti. Izmiješajte čajnu žličicu sode bikarbone, jednu trećinu šalice maslinovog ulja i jednu šalicu vode. Dobro izmiješajte ovu kombinaciju tako da se soda bikarbona rastopi, pa stavite sve u raspršivač i poprskajte biljke. Ako se borite sa gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovim pripravkom svaka dva dana dok se biljka ne izliječi. Koristite ovaj sprej i na ružama, na vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod. 

 

 Ljepši cvjetovi uz pomoć sode bikarbone 

Za cvijeće koje uspijeva samo u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije, begonije i geranium, možete ih potaknuti da još ljepše cvjetaju uz pomoć sode bikarbone. Samo rastopite malo sode bikarbone u vodi prije nego sa njom zalijete cvijeće.  Ako hoćete da hortenzije duže traju u vašoj vazi u kući, uradite isto. U vodi razmutite sodu bikarbonu pa u tu kombinaciju stavite hortenzije. Nedjeljama će krasiti vašu kuću. 

 

Tjera puževe

Ako se želite osloboditi puževa u vašem vrtu zapamtite, ne morate koristite kemikalije. Oko biljaka možete napraviti “zaštitnu stazu” od sode bikarbone tako što ćete je posipati direktno na zemljište. 

 

Pomlađuje biljke

Soda bikarbona ima svojstvo podmlađivanja biljaka. Poslije tretmana sa sodom bikarbonom, cvijeće će bujati i cvjetati kao nikad prije. Dovoljno je da napravite pripravak vode sa sodom bikarbonom i malo morske soli (u pet litara vode otopite jušnu žlicu sode bikarbone i žlicu morske soli). S ovom kombinacijom zalijevajte biljke, grmlje, živu ogradu i sve što želite da raste i buja.

 

Ubija korov

Onaj korov koji ne želite da vam raste oko kuće možete uništiti sodom bikarbonom. Korov dobro zalijte pa onda na njega obilato sipajte sodu bikarbonu. Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite uzgojiti, jer soda može spržiti biljku u korijenu. 

 

Lako čisti ruke nakon radova u vrtu

Onaj tko je radio u vrtu zna kako ruke upiju zemlju i da se ta prljavština teško skida. Sada možete očistiti ruke sodom bikarbonom i to bez muke. Na mokre ruke nanesite sodu bikarbonu pa trljajte i vidjet ćete kako prljavština nestaje. 

 

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja