Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Smoothie – zdrav i osvježavajući napitak za vruće dane

Smoothie – zdrav i osvježavajući napitak za vruće dane

Smoothie je osim vitaminima i mineralima, napitak bogat vlaknima, koja blagotvorno djeluju na probavu.

Velika mu je prednost jednostavna te brza priprema, pri čemu je bitno da su sve namirnice narezane na male komade (oko 1 centimetar) i da posuda u kojoj se sastojci miješaju nikada nije puna do vrha, nego otprilike do dvije trećine. Zbog fermentacije, smoothie treba poslužiti i popiti u što kraćem roku. Ne smije se piti ako je stajao dulje od 24 sata, a i tada jedino ako je bio u hladnjaku. Smoothie je odličan kao doručak, užina ili onda kada želite nešto slatko i osvježavajuće.

Što sve ide u smoothie?

Smoothie se pravi od voća i povrća uz dodatke drugih namirnica, iako su neki smothieji napravljeni od 100 posto voća ili povrća. Najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino), laneno ulje, sezam, suncokret, te čokolada. Ovisno o vašim željama, možete u pripremi eksperimentirati s raznim namirnicama, dodavati med, cimet, sirovi kakao, vanilijin štapić, klice, javorov sirup, lišće mente. Preporučeno mekano voće za smoothije su banana i avokado, a preporučeno smrznuto ili svježe voće su jagode, borovnice, kupine, maline, breskve,mango, ananas.

Smoothie mora biti gust, a zbog čega se u pravilu koriste zamrznute namirnice. Stoga barem nekoliko sati ili dan prije stavite u zamrzivač ono što treba biti zamrznuto – voće, kockice ledenog čaja ili jogurt. Ključna naprava za pripremu dobrog smoothieja  je mikser, blender ili multipraktik. Velike brzine vrtnje sve namirnice dobro isjeckaju i povežu, te se stvara pjena, što je jako važno za dobar smoothie.

Smoothie ili frape?

Jeli smoothie frape ili obratno i koji je napitak kojem bio temelj, jedna je od stalnih dvojbi među gastro znalcima, No, nije toliko ni bitna ta razlika, koliko činjenica da se radi o zdravom i sočnom napitku, idealnom za ljetne vrućine, Inače, trgovine zdravom hranom u SAD-u još su tridesetih godina 20. stoljeća počele prodavati napitke od svježeg voća i povrća, a recepti za njih stigli su iz Brazila.

Četrdesetih godina najpopularniji su bili smoothieji od banana i ananasa. Ime smoothie počelo se koristiti u časopisima i knjigama u kojima su pisani recepti, a odnosilo se na sve što je usitnjeno pomoću blendera. Smoothieji postaju sve popularniji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, a posebice  poznat postao je tzv. kalifornijski smoothie. U to vrijeme smoothieji su se pravili samo od voća, voćnog soka i leda, bez dodataka ikakvih drugih namirnica. Osamdesetih godina, zbog izrazite popularizacije fitnesa i općenito sportskog načina života, smoothieji postaju napici koje svi žele, te se otvaraju specijalizirani barovi u kojima se prodaju isključivo ovi napitci.

Zeleni smoothie

Sastojci:
nekoliko listova špinata
2 mrkve
stručak peršinovog lista
2 peteljke celera s lišćem
malo naribanog đumbira
3 jabuke
1 dcl vode

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Poslužite odmah.

Smoothie s kupinama

Sastojci:
2 zrele banane
1 šalica zamrznutih kupina
2 žlice meda
2 dcl jogurta
2 dcl mlijeka
po želji malo iscijeđenog limunovog soka

Priprema:
Banane narezati na kolutiće,dodati zamrznute kupine i sve ostale sastojke.Sve izmiksati u blenderu, sipati u čaše i odmah poslužiti.

Čokoladni smoothie

Sastojci:
1 i pol šalica mlijeka s čokoladom
85 g nasjeckane tamne čokolade
3 žlice kakaa u prahu
2 žlice pčelinje peludi
2 žlice lanenog ulja (ili mljevenih lanenih sjemenki, no tada trebate znati da će smoothie imati zrnatu strukturu)
2 šalice banana narezanih na ploške
1 šalica smrznutog jogurta

Priprema:
U blenderu pomiješajte mlijeko, čokoladu, kakao, pelud, laneno ulje ili sjemenke i bananu. Miješajte najvećom brzinom oko 45 sekundi. Dodajte smrznuti jogurt i opet miješajte najvećom brzinom dok smjesa ne postane glatka. Možete ukrasiti s malo listića naribane čokolade.

Smoothie od avokada

Sastojci:
1 avokado
1 žličica klorele
2 žlice soka od limuna
1 dl soka od jabuke
1/4 jabuke za dekoraciju

Priprema:
Podijelite avokado po sredini i izvadite košticu. Izvadite žlicom meso avokada iz kore i stavite u mixer/multipraktik zajedno sa ostalim sastojcima te izmiksajte. Izlijte u čašu i ukrasite kriškama jabuke.

Izvor: zena.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja