
Slatko, kiselo, kremasto: Panna Cotta s breskvama
Za ovu slatko – kiselkastu fantaziju potrebno je:
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 250 ml mlijeka
- hladna voda
- pola žličice gustina
- 2 žlice meda
- 4 breskve ili nektarine
- prstohvat majčine dušice
- 3 lista želatine ili pola vrećice mljevene
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica meda
- 50 g šećera
Priprema:
1. Prvo skuhajte pire od bresaka. Breskve ogulite i narežite na sitne komade.
2. Dodajte 2 žlice meda, prstohvat majčine dušice i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju.
3. Dodajte pola žlice gustina i promiješajte.
4. Breskve izblendajte u multipraktiku ili štapnim mikserom, pa ih pustite da se ohlade.
5. Želatinu potopite u vodi i pustite da omekša (ili nabubri, ako koristite mljevenu).
6. Mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, med, ekstrakt vanilije i vanilin šećer stavite u posudu, pa na laganu vatru.
7. Kuhajte miješajući dok smjesa ne provrije, a onda maknite s vatre i umiješajte želatinu dok se ne otopi.
8. Sipajte u čaše, zdjelice, tanjuriće za posluživanje – par žličica pirea, pa uspite panna cottu.
Izvor: gastro.24sata.hr