
Slasna domaća peciva s češnjakom i parmezanom
Domaća su peciva izvrstan doručak i večera, a savršeno će se uklopiti i u vaš bogato serviran blagdanski stol. Zapravo nema puno posla, no tijesto ipak treba odstajati kako bi bilo pahuljasto i mekano. Preporučujemo vam da ga umijesite odmah ujutro, a ostatak vremena iskoristite za pripremu glavnog jela i deserta.
Premažite vaša peciva mješavinom češnjaka i maslaca, pospite s malo parmezana i uživajte u divnom okusu i mirisu.
Sastojci:
– 500 g polubijelog brašna
– 1 žličica šećera
– 1 omot kvasca u prahu
– 2 žličice soli
– 350 ml tople vode
– 4 žlice maslinovog ulja
– 100 g maslaca
– 6 režnjeva češnjaka
– Svježi peršin
– 1 žličica soli
– 30 g naribanog parmezana
Priprema:
1. U posudu dodajte brašno, kvasac, šećer i sol. Lagano pomiješajte i postepeno dodajte toplu vodu i dvije žlice maslinovog ulja. Miksajte lagano s nastavcima za tijesto. Kad se formira kugla, ugasite mikser.
2. Premažite čistu posudu s dvije žlice maslinovog ulja, prebacite tijesto, pokrijte ga krpom i pustite da se diže 90 minuta. Trebalo bi se udvostručiti.
3. Kad se digne, prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i podijelite u dva jednaka dijela. Oba omotajte plastičnom folijom i pustite ih da odmore još 15-ak minuta.
4. Svaki dio tijesta pobrašnite i narežite oštrim nožem na osam jednakih dijelova i formirajte kuglice.
5. Svaku kuglicu razvaljajte poput užeta i zavežite čvor.
6. Posložite tijesto na papir za pečenje s većim razmakom, pokrijte i pustite da odmara još pola sata.
7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva otprilike 20 minuta.
8. Otopite maslac, dodajte zgnječeni češnjak i kuhajte minutu, dvije. Premažite gotova peciva, posolite, pospite parmezanom i nasjeckanim svježim peršinom.
Dobar tek!
Izvor: Gastro_hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!