
Slana torta od palačinki
Sastojci
Smjesa:
2 žlica maslinovog ulja
3 režanja češnjak
6 šalica mladog špinat
prstohvat crvene paprike
sol
svježe mljeveni papar
1 limun
2 žlice slanog maslaca
2 žlice pšeničnog brašna
1.5 šalice mlijeka
gouda punomasna
muškatni oraščić
Priprema
1. Pirjajte luk na maslacu dok ne postane staklast. Miješajući dodajte brašno i kuhajte još dvije minute. Ulijte mlijeko i miješajte pjenjačom dok se ne zgusne.
2. Dodajte šalicu naribane gaude i miješajte dok se sir ne otopi i poveže s mlijekom. Maknite s vatre. Posolite, popaprite i dodajte malo naribanog muškatnog oraščića.
3. Ispecite 12 palačinki.
4. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte zgnječeni češnjak i pirjajte oko 2 minute. Priprazite da češnjak ne posmeđi.
5. Dodajte špinat i povremeno miješajte dok ne uvene. Začinite mljevenom paprikom, posolite i popaprite te iscijedite sok od limuna u špinat. Maknite sa štednjaka i pustite da se ohladi. Ocijedite od tekućine i grubo narežite.
6. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Odvojite dvije žlice bešamel umaka, a ostatak pomiješajte s narezanim špinatom.
7. Kalup za torte premažite maslacem i na dno stavite prvu palačinku. Premažite je s tri žlice smjese bešamela i špinata i poklopite s palačinkom. Ponavljajte dok ne potrošite palačinke i smjesu.
8. Na posljednju palačinku stavite dvije žlice bešamela i ostatak naribanog sira. Zapecite u pećnici 12 minuta.