Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Sirup protiv kašlja

Sirup protiv kašlja

U proljeće, kada nas muče respiratorni problemi, priroda nam nudi izvrstan lijek, koji je svima nama dostupan, jer raste na livadama, pašnjacima i svuda oko nas.
Cvijet jaglaca u kombinaciji sa tratinčicom, ljubičicom i podbjelom, kao gotovi ljekovit pripravak u obliku sirupa, vrlo je djelotvoran u liječenju svih plućnih i respiratornih bolesti.

Postupak priprave sirupa :

Potrebno je oko 5 punih šaka cvijetova i listova jaglaca, ljubičice, tratinčice i  cvijeta pod bjela. Bilje oprati i procijediti, pustiti da se malo prosuši, pa zaliti sa pola litre ključale vode.

Ostaviti da tako stoji slijedeća 24 sata. Nakon toga se dobiveni čaj procijedi, ugrije do ključanja i nalije na svježe ubrane cvijetove (nekoliko šaka svježe ubranih cvijetova), pusti se da odstoji nekoliko minuta, pa se procijedi i pomješa sa istom količinom meda (koliko je i tekućine), da nastane gusta masa poput sirupa.

Sirup je potrebno naliti u staklenku i dobro zatvoriti, pa koristiti po potrebi. Ovaj sirup možemo čuvati tijekom cijele godine na tamnom i hladnom mjestu.

Odrasli  koriste 1 veliku žlicu sirupa 4 puta na dan, a djeca do 10 godina 1 malu žličicu 4 puta na dan sve dok se kašalj ne smiri, a dišni sustav ne pročisti od nakupljene sluzi (1-2 tjedna).

Jaglac – lat. Primula officinalis –  osobito dobar lijek za liječenje plučnih bolesti, kod akutnih i kroničnih upala dišnog sustava, za olakšavanje iskašljavanja i razrjeđivanje sekreta kod katara gornjih dišnih putova.

Ljubičica – lat. Viola odorama L. – pored svoje ljepote i prekrasnog mirisa, ljubičica je izvrstan lijek kod bolesti dišnih putova.

Tratinčica – lat. Bellis perennis L. – je malen cvijet sa veličanstvenom ljekovitošću. Liječi mnoge bolesti, između ostalog, bolesti respiratornih organa i dišnih putova (kod iscrpljujućeg kašlja, bronhitisa, prehlade, katara bronha, prsnih bolova, upalnih stanja, infekcija, slabosti pluća) i još mnoge druge bolesti.

Podbjel – lat. Tussilago fanfara L. – pripada u red najstarijih poznatih sredstava za suzbijanje kašlja.
O njegovoj primjeni govori ilatinski naziv : tussis što znači kašalj.

Izvor:Organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja