Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Silvio Hajduk: Teorija da se vrt može raditi bez štihanja i kopanja pokazala se točnom

Silvio Hajduk: Teorija da se vrt može raditi bez štihanja i kopanja pokazala se točnom

 

„Projekt Moj vrtek nastao je sasvim slučajno. Naime, ideju sam dobio pročitavši knjigu Vrt bez motike američke spisateljice Ruth Stout.Budući da sam zbog zdravstvenog stanja imao viška vremena, odlučio sam pročitano isprobati u praksi. Tako sam komad zemlje koji je godinama bio livada, jednostavno prekrio debelim slojem starog sijena, odnosno malča. Iznenadio sam se kako je za nekoliko mjeseci tlo ispod malča postalo mekano. Malč sprječava rast korova i isušivanje zemlje i svojim truljenjem zemlju obogaćuje humusom. Teorija da se vrt može raditi bez štihanja i kopanja pokazala se točnom“, otkriva nam Silvio Hajduk iz Škarnika pokraj Varaždinskih Toplica koji je svoja iskustva u vrtlarenju bez motike odlučio putem interneta dijeliti sa svima.

 

Tikva rekorderka od 62,4 kg

Silvio vodi stranicu na društvenoj mreži pod nazivom Moj vrtek. To je stranica o uzgoju povrća uz pomoć malčiranja, odnosno bez kopanja ili štihanja, na kojoj možemo vidjeti kako uzgojiti povrće bez težeg fizičkog rada i na organski način. Oni koji obrađuju vrt bez motike znaju da organskog materijala, tj. malča, na vrtu nikad nije previše. “Imam sreću da mi je šuma blizu vrteka tako da suhog lišća ima u izobilju. Vjetar ga nanosi na zapušten put, na meni je samo da ga prebacim do vrta. Vrijedna stvorenja u tlu pretvaraju malč u humus, a biljke uživaju”, zadovoljno opisuje.

U početku je nailazio na čuđenje i podsmjehe susjeda i poznanika, ali kada bi ti isti kasnije vidjeli kakvo je povrće uzgojio, ostali bi bez teksta. Naravno da povrće koje uzgaja nije tretirano kemijskim sredstvima, koristi samo gnojivo od koprive i gaveza koje sam proizvodi, a vodu za zalijevanje uzima s obližnjeg potoka. “Nema boljeg nego kad na vrteku uberem paradajz i bez razmišljanja ga pojedem jer nema straha da je pun otrova”, s osmjehom govori dok se prisjeća i jedne posebne jesenske stanovnice ‘Tikvograda’, ljepotice teške 62,4 kg. Ta je tikva rekorderka u njegovom organskim vrtu. U svakom biovrtu važno je misliti na ostala bića iz prirode. Tako se često dogodi da mu srna pojede pokoji grm salate zbog čega se ne ljuti jer smatra da srna nije na njegovoj zemlji već on na njezinoj. Često ga posjećuju i druge vrste životinja kao što su ptice, gušteri ili zmije.

“Dođem jednom na vrtek, a tamo se sunča Eustahije Brzić (stariji će se sjetiti crtića iz djetinjstva, op.a.). Nismo se vidjeli već neko vrijeme i nije me prepoznao pa nije niti bio raspoložen za zajedničke selfije. Stoga sam sliknuo samo njega i pustio ga da ide dalje svojim putem”, u šali spominje. Ali ponekad je i ozbiljniji pa je tako jednom prilikom Eskulapovu zmiju (bjelicu) odnio s ceste na livadu da ju spasi od opasnosti na kotačima. “Neke se životinjice udomaće na vrteku kao na primjer zelembać koji je ispod gredice s lukom imao gnijezdo. S vremenom se priviknuo na moju prisutnost i više nije bježao nego se bezbrižno sunčao. Družili smo se cijele godine. A zanimljiva situacija je bila kad sam pronašao slijepića koji je zapeo u ljusci od oraha. Nakon što sam ga oslobodio sav sretan je odgmizao dalje”, nabraja svoje dogodovštine vlasnik Vrteka i veliki štovatelj prirode.

 

Hotel za kukce spreman za pet zvjezdica

Većina nas zna da bez pčela, bumbara i ostalih kukaca oprašivača ne možemo imati dobar urod voća i povrća. Tako i Silvio pa je nedavno od starih dasaka napravio hotel za kukce kako bi i oni imali svoje mjesto u tom malom raju. Na društvenim mrežama se našalio objavivši video kukca koji obilazi hotel i napisao: “Ministarstvo graditeljstva mi je poslalo kukca inspektora da obavi tehnički pregled hotela.” S obzirom što sve ima i kako lijepo izgleda, uvjereni smo je palo pet zvjezdica.

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja