Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Sigurnost u bazenu – vodič za male neplivače

Sigurnost u bazenu – vodič za male neplivače

Utapanje je drugi najveći uzrok nehotičnog stradavanja djece. Oko 20% djece koja su se gotovo utopila, pate od nekog oblika trajne neurološke invalidnosti. Nesreće na bazenu mogu se spriječiti. Donosimo nekoliko savjeta:

Roditeljski nadzor u svakom trenutku

Mališan se doslovno može utopiti u sekundi i u šalici vode. Tako najčešće i govore svjedočanstva nesretnih roditelja koji su samo na sekundu odvratili pogled i dogodila se tragedija.  Ne nadzirite djecu samo kada su u bazenu tj. vodi, već i kada se nalaze u blizini i oko bazena. Nemojte pričati na mobitel, uživiti se pretjerano u članak u časopisu ili zapričati s prijateljicom kada znate da vaš mališan jurca oko bazena. Ipak, imajte uvijek napunjen i uključen mobitel blizu bazena u slučaju hitne situacije. Kada su u vodi, i osobito ako su mlađi od pet godina, roditelji neka uvijek budu doslovno nadohvat ruke djeci. Ukoliko se dijete slučajno posklizne pod vodom ili zahlikne vodom, odmah se može uhvatiti za vas ili vi za njaga te ga izvući na površinu. Osoba koja nadzire dijete u vodi neka se kloni alkohola na jakom suncu, jer on umanjuje vrijeme reakcije u kriznim slučajevima, ali i sposobnost uočavanja potencijalno opasne situacije.

Nametnite djeci pravila

Prije no što im dozvolite da se približe bazenu, djeci više puta ponovite nekoliko osnovnih pravila o sigurnosti u vodi. Zabranite im hrvanje u vodi i trčanje naokolo u jurnjavi za prijateljima kao i potapanje. Nikako ih ne ostavljajte same na vodenim toboganima, pedalinama, vodenim biciklima ili nekoj drugoj vodenoj zabavi.  

Odredite vrijeme za kupanje i vrijeme za odmor

Kad su djeca starija, ona na bazenu obično ni minute ne provedu na ručniku već su u stanju 8 ili 10 sati konstantno biti u vodi, trčati oko bazena, špricati se i plivati. Međutim, odredite im vrijeme za kupanje kada ćete i sami biti pored bazena ili u vodi s klincima. Kada se udaljite od bazena, neka i djeca uzmu odmor za drijemanje, sladoled ili promatranje ljudi.

Nikuda bez plivaćih prsluka

Ma koliko voda bila plitka, sva djeca trebala bi nositi prsluk koji je najidealniji i mnogo bolji od plastičnih rukavica i pojaseva koji spadaju u igračke napunjene zrakom. Plivaći prsluk pak spada u službenu opremu za spašavanje. Možda je malo nepretan za nošenje, ali može spasiti život.

Izvor: klinfo.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja