• No products in the cart.
Naslovna  /  Fina papica   /  Shakshouka – jednostavno, veselo, proljetno jelo

Shakshouka – jednostavno, veselo, proljetno jelo

Izraelsko? Bliskoistočno? Sjevernoafričko? Španjolsko?… Najvjerojatnije mediteransko, jednako popularno i u sjevernoj Africi, i na jugu Europe i na Bliskom istoku.

Nadasve jednostavno za pripremu, osvježavajućeg proljetnog okusa, zaista se čudim kako to jelo nije osmišljeno kod nas na jadranskoj obali. Jer, tipično je za mediteransko podneblje – puno povrća, pa opet povrća i na kraju kobasice i jaja.

Prvi put za njega sam čula u nekoj kulinarskoj emisiji iz Izraela, odmah sam ga napravila, oduševila se i uvrstila u svoj kućni meni. Temeljni recept sastoji se o luka, češnjaka, paprike, rajčica, jaja, maslinovog ulja, no postoje različite verzije. Poslužuje se za doručak, no naravno, može proći i za ručak i za večeru.

Potrebno vam je:

– luk

– češnjak

– maslinovo ulje

– paprike (crvena, žuta, zelena)

– 1 patlidžan

– 2 rajčice

– 400 grama pirea od rajčice

– ljute kobasice

– peršin

– kim

– mljevena paprika

– jaja

Priprema:

1. Sitno nasjeckani luk preprži se na maslinovu ulju. Kad postane staklast, dodaje se češnjak, paprika narezana na tanke trake te patlidžan i rajčice, nasjeckani na kockice. Sve se začini sa soli, mljevenom paprikom, kimom i podlije pireom od rajčice.

2. Dok se poklopljeno kuha, kobasice se preprže na grilu. Kad su pečene, narežu se na tanke kolutiće i stave u posudu zajedno s povrćem.

3. Na kraju, po vrhu se posipa sitno nasjeckani peršin, a potom stavljaju jaja. Kuha se poklopljeno dok jaja ne budu gotova.

4. Ako se jelo želi pripremiti za dan kasnije, može se sve zgotoviti, a potom drugi dan samo dodati jaja i sve zapeći u pećnici. Po želji, može se poslužiti s jogurtom ili vrhnjem.

Izvor:Gastro_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja