Naslovna  /  Fina papica   /  Sezonska carbonara sa tikvom

Sezonska carbonara sa tikvom

Izaberi samo želiš li je poslužiti s nasjeckanom butternut tikvom ili ćeš od nje napraviti pire kako bi se sve dobro povezalo. Dobar tek!

Sastojci:

1 butternut tikva, narezana na polovice i očišćena

2 žlice maslinovog ulja

230 ml punomasnog mlijeka

2 žumanjka

340 g tjestenine (špageta)

110 g pancete

1 češanj češnjaka, mljeveni

30 g ribanog parmezana

sol, papar vlasac za ukras

Priprema: Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje i na njega položi polovice tikve, kožom okrenutom prema dolje. Prelij polovice maslinovim uljem, a zatim prebaci u pećnicu. Peci dok tikva ne omekša, 25 do 30 minuta. Ostavi da se malo ohladi, a zatim izdubi meso tikve i stavi u posudu. Nareži tikvicu na veličinu po želji ili ju zgnječi vilicom ili drobilicom za krumpir dok ne postane glatka. Umiješaj mlijeko i žumanjke. Stavi na stranu. Na srednje jakoj vatri prokuhaj veliki lonac slane vode. Dodaj tjesteninu i kuhaj do al dente, osam do deset minuta. Sačuvaj jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim ocijedi tjesteninu. Zagrij veliku tavu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodaj pancetu i peci ju dok se mast ne otopi, pet do šest minuta. Dodaj češnjak i pirjaj otprilike jednu minutu. Smanji vatru na nisku, a zatim dodaj tjesteninu u tavu, dobro promiješaj. Dodaj mješavinu tikvice i opet dobro promiješaj. Pričekaj dvije minute i zatim makni posudu s vatre i dodaj naribani parmezan, dobro promiješaj. Tjesteninu serviraj u tanjur, pospi sa solju i paprom, ukrasi vlascem i dodaj još malo naribanog parmezanom. Posluži toplo!

U slast!

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj bi članak sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja