Naslovna  /  Fina papica   /  Sezona je rabarbare i pravo vrijeme za pripremu džema

Sezona je rabarbare i pravo vrijeme za pripremu džema

Rabarbara je biljka koja voli hladnu klimu, no nije zahtjevna za uzgoj pa je popularna i u mnogim dijelovima Europe. Stabljika ima visoku prehrambenu vrijednost, bogata je vitaminima i antioksidansima, no listovi su toksični i treba ih odstraniti. 

Iako spada među povrće, izvrsno se uklapa u mnoge deserte, osobito sezonske pite. Vrlo je jednostavna i priprema crvenog džema, koji možeš koristiti kao nadjev za palačinke, vafle ili sconese. Čuvaj ga u hladnjaku i potroši u roku od dva mjeseca od dana pripreme.

Sastojci:

  • 1 kg očišćene i narezane rabarbare
  • 500 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • ¼ žličice soli

Priprema:

1. U veliku posudu dodaj rabarbaru narezanu na komade velike otprilike centimetar, šećer i sol.

2. Kuhaj dok se ne otpuste svi sokovi i dok ne počne krčkati, otprilike 8 minuta. 

3. Pusti da krčka, malo smanji vatru i povremeno promiješaj.

4. Nakon otprilike 20-ak minuta, kada se formira smjesa nalik džemu, dodaj limunov sok i promiješaj.

5. Džem prelij u sterilizirane staklenke, pusti da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim premjesti u hladnjak.   

 

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja