Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Šest jednostavnih načina kako djetetu ublažiti strah od doktora

Šest jednostavnih načina kako djetetu ublažiti strah od doktora

Djeca koja su od malena često bolesna i izložena nizu neugodnih pretraga, imaju veće šanse razviti strah od odlaska pedijatru ili u bolnicu. Ako tome pribrojimo i takozvani razvojni strah od nepoznatih ljudi i situacija, odlazak liječniku za neke roditelje prava je noćna mora. Visoko na listi stresnih situacija u liječničkoj ordinaciji svakako je cijepljenje i bilo koji zahvat koji uključuje pikanje iglom.

Dijete koje se boji liječnika obično glasno plače, pruža otpor, ne može se smiriti. Najteže je s mališanima između jedne i četiri godine, jer oni već povlače određene asocijacije kad vide liječnika ili kad shvate da moraju u bolnicu, no ne može im se još uvijek logično i racionalno objasniti da je to sve za njihovo dobro.

Kada vide svoje tužno, prestrašeno i uplakano dijete, često i roditelji razviju anksioznost oko odlaska liječniku. Neki čak odgađaju cjepiva ili pokušavaju telefonski riješiti terapiju s pedijatrom. Ako ipak odu liječniku, svoj nemir i neugodu roditelji neverbalno i nesvjesno prenose na svoje dijete, čime se situacija još više pogoršava.

Roditelji priznaju da im je tijekom pregleda teško pratiti upute pedijatra jer su toliko uznemireni djetetovim stresom, pa kao da uopće nisu u ordinaciji ni prisutni. Stoga je važno da roditelj prvo umiri sebe, jer posjeti liječniku su nužni. Niti jedan pedijatar ne može na pamet ili preko telefona odrediti zdravstveno stanje djeteta. Liječnik dijete mora vidjeti.

Stoga donosimo šest jednostavnih načina kako dijete smiriti i pripremiti na odlazak liječniku.

Kako posjet pedijatru učiniti manje zastrašujućim za dijete (i roditelja)?

1. Pripremite dijete prije odlaska

Čak i ako neće htjeti razgovarati o odlasku liječniku, pričajte djetetu što će se dogoditi na pregledu. To možete učiniti pomoću igračaka (doktorskih setova za djecu), pomoću igre uloga s djetetovim omiljenim plišancima ili pomoću slikovnica. Jedna od njih i vrlo učinkovita je – Psića je strah odlaska doktoru.

Naime, dijete se boji nepoznatog, baš kao i odrasli. Ovisno o tome zbog čega idete pedijatru, opišite djetetu korak po korak kako će to izgledati (ići ćemo autom, parkirati se, doći u čekaonicu, tamo će biti i druge djece, čekat ćemo da nas sestra pozove, ući ćemo u ordinaciju, pozdraviti doktoricu i tako dalje). Na taj način dijete se u sigurnosti svog doma u glavici upoznaje sa situacijom koju poznaje od ranije i dobiva svojevrsnu utjehu da će sve biti u redu.

2. Ne stvarajte dodatne strahove i ne rugajte se djetetovu strahu

Kada objašnjavate što će se dogoditi tijekom pregleda, nemojte lagati ili prešućivati. Radije odmah recite: “Idemo po jednu pikicu, ona bi te mogla malo zapeckati, ali za tren će proći. Ja ću biti tamo s tobom”. Cilj je biti iskren, ali ne preuveličavati strah ili ga ismijavati riječima poput “Nemoj biti mala beba”.

Isto tako, čak i kad je dijete zdravo, nemojte ga plašiti odlascima doktoru. Mnogi roditelji discipliniraju djecu na način da im “prijete” i da ih straše nečim što je djeci izuzetno neugodno i negativno. Ako dijete plašite doktorom, ne možete očekivati da ga se potom neće i stvarno bojati.

3. Ne nudite prazna obećanja

Nemojte djetetu govoriti da neće dobiti cjepivo ili da neće vaditi krv ako to nije istina ili ne znate da nije istina. Ako kažete da neće biti pikice, a onda ju dijete dobije, ono vam više neće vjerovati i kod sljedećeg odlaska liječniku imat ćete još više problema. Ponavljamo, dijete se najviše boji nepoznatog. Dijete se boji što će mu liječnik raditi, pa laganje ili nagađanje nije opcija.

4. Ponudite djetetu distrakciju

U ovakvim slučajevima, dok čekate na pregled, dobro je imati mobitel s crtićima, igračke u torbi ili neku unaprijed isplaniranu temu za razgovor kako bi dijete malo opustili i skrenuli mu pažnju sa straha.

Kada uđete u ordinaciju i kad liječnik treba obaviti cijepljenje (koje je najveći strah kod djece), trik koji iskusni pedijatri znaju je da za vrijeme cijepljenja dijete zakašlje kako bi se malo otupila bol od igle.

5. Pružite utjehu

Osjećaj straha kod male djece je potreba da im se pruži zaštita, utjeha i osjećaj sigurnosti. Toga dana kad znate da trebate liječniku dajte djetetu više maženja, više zagrljaja, držite ga cijelim putem bliže sebi, uzmite ga u krilo, neka ono ponovno bude vaša mala bebica. Na taj način umirujete i sebe te fizičkim dodirom djetetu dajete poruku da će sve biti u redu i da ste uz njega.

6. Nagradite dijete nekom sitnom poslasticom nakon pregleda

Obećajte djetetu da ćete nakon posjeta liječnika otići zajedno na sladoled, ili ako dijete ima prehladu da ćete kod kuće zajedno pod dekicom gledati crtić ili čitati omiljenu priču koliko god puta ono to bude htjelo. Ovdje nije cilj kupovati djetetov mir i poslušnost, već mu odvratiti malo misli od sadašnjosti, najavom ugodne budućnosti.

Na taj način pomažete djetetu stvoriti pozitivne asocijacije vezane za iskustvo odlaska doktoru.

Izvor: klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!                             

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja