Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Sedam roditeljskih grešaka koje utječu na djetetovo samopouzdanje

Sedam roditeljskih grešaka koje utječu na djetetovo samopouzdanje

Prilikom pojedinih istraživanja, vodeći stručnjak i autor najprodavanijih knjiga iz psihologije dr. Tim Elmore, otkrio je nekoliko tipičnih grešaka koje roditelji neprekidno ponavljaju.

Ne dopuštamo djetetu da “okusi” život

Živimo u svijetu u kojem na svakom uglu vreba opasnost. Prvenstveno se bojimo za svoju djecu i činimo sve kako bi ih zaštitili. Kad je u pitanju zaštita djeteta, ponekad znamo i pretjerati. Nerijetko se pitamo kako će naše dijete “preživjeti”, primjerice, pad s bicikla ili prekid s dečkom.

Stručnjaci savjetuju da djecu treba izložiti i suočiti sa situacijama koje nose određeni rizik. Ukoliko roditelji drže dijete u “zlatnom kavezu”, istraživanja su pokazala da bi se dijete u zrelijoj dobi moglo boriti s određenim fobijama i niskim samopouzdanjem.

Preolako i prebrzo ih spašavamo

Današnja djeca tj. velika većina njih, za razliku od prijašnjih generacija, naučena su da su roditelji uvijek uz njih te rješavaju svaki problem ili poteškoću na koju naiđu. Ovakvim pristupom, djecu ne možemo naučiti životnim vještinama i snalaženju u svemu onome što život donosi. Ako ne pokažemo djeci da se sami moraju izboriti i stajati iza svojih riječi i djela, oni nikada neće biti sposobni preuzeti odgovornost i riješavati probleme i poteškoće s kojima će se susretati tijekom života.

“Razbacujemo” se riječima

Roditelji se ne bi trebali razbacivati s riječima kad su djeca u pitanju jer bi s vremenom njihove riječi mogle izgubiti vjerodostojnost. Nemojte djetetu govoriti da je najbolje na svijetu, ako uistinu nemate argumente za to potkrijepiti. Ne laskajte mu i ne podilazite mu. Dijete će s vremenom dovesti u pitanje vašu vjerodostojnost i iskrenost.

Bespotrebna grižnja savjesti

Iz djetovih ustiju ne morate baš svaki dan slušati kako ste najbolja mama ili tata na svijetu. Nemojte popuštati pred svakim njegovim zahtjevom. Ako mu niste u trgovini kupili bombone jer kod kuće već ima dovoljno slatkiša, nemojte zbog toga osjećati grižnju savjesti. Bombone koje mu niste kupili, dijete će vrlo brzo zaboraviti. Ne kupujte djetetovu naklonost i ljubav materijalnim stvarima i nemojte ga učiti nagrađivanju za svaku dobru stvar koju napravi.

Šutnja nije zlato

Nemojte se sramiti i priznajte djetetu da ste i vi nekada griješili. Na vlastitim primjerima pokažite djetetu kako prepoznati pogreške i ne ponavljati ih. Naučite ih da se suoče s posljedicama svojih pozitivnih i negativnih odluka. Razgovarajte s njima o tome kako ste se vi osjećali u situaciji u kojoj se oni sada nalaze im i koje ste pouke izvukli.

Precjenjujemo djetetovu darovitost i inteligenciju

Ukoliko je dijete inteligentno i darovito za određena područja, ne znači da je ono automatski zrelo i odgovorno. Ne postoji univerzalni vodič u kojem piše kada bi dijete trebalo preuzeti određene odgovornosti i kad bi mu trebalo dati određenu slobodu u primjerice, donošenju odluka.

Otvoreno razgovarajte s djetetom, a ono će vam kroz svoja razmišljanja i postupke dati odgovor na vaše nedoumice. Isto tako, promatrajte drugu djecu i vidite razlikuju se ona puno više od vaše. Ako ste primijetili razlike, zapitajte se odgađate li možda djetetovu neovisnost.

Ne prakticiramo ono što govorimo

Ako očekujete od djeteta da višak slobodnog vremena ne provodi na mobitelu ili da pozdravlja susjede u liftu, onda mu vi morate biti uzor. Ne možete očekivati da dijete bude socijalno angažirano, ako vi sami ne sudjelujete ili barem ne potičete na neku društveno korisnu i hvalevrijednu akciju. Pokažite djetetu da postoji i ljepša strana života u kojoj svi zajedno možete uživati.

 

Izvor: klinfo.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja