Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Saznajte kako Vas vidi Vaše novorođenče

Saznajte kako Vas vidi Vaše novorođenče

No jeste li se ikad zapitali kako vas vidi vaše novorođenče i koliko je svijesno što se oko njega događa?

Nova studija pozabavila se tim pitanjem i kombinacija tehnologije, matematike i dosadašnjih otkrića o vizualnoj percepciji u novorođenčeta, dovela je do novih saznanja o tome koliko od okoline novorođenče zapravo vidi i percipira.

Znanstvenici su otkrili da beba stara 2 ili 3 dana može percipirati lice, pa čak i emocionalne ekspresije na licu poput sreće, ljutnje, iznenađenja, ali na udaljenosti od 30 cm od njezinih očiju. Zanimljivo je da je to otprilike udaljenost između mamina i bebina lica tijekom dojenja.

Kada se mamino lice udalji na 60 cm od bebina, slika postaje zamućena i beba više ne vidi lice niti emocije na licu, odnosno vidi ih mutnije.

Studiju su provodili stručnjaci na Institutu za psihologiju Sveučilišta u Oslu, te Sveučilišta Uppsala iz Stockholma. Tvrde kako su ovim otkrićem napokon jasnije definirali vizualni svijet novorođenčeta.

Studija bi također mogla objasniti tvrdnje da novorođenčad može oponašati ekspresije lica odraslih tijekom prvih dana i tjedana života, odnosno mnogo prije no što se njihov vid u potpunosti razvije i može percipirati detalje iz okoline. Ključni faktor, kažu znanstvenici, je pokret.

Naime, u ranijim studijama u kojima su znanstvenici pokušavali otkriti vizualne mogućnosti tek rođenih beba, koristili su statične fotografije. No stvarni je svijet dinamičan i uvijek u pokretu. Stoga su u ovoj najnovijoj studiji psiholozi koristili slike u pokretu. Tvrde da je puno lakše razaznati nešto što je u pokretu, nego statičnu fotografiju koja jednostavno postane mutna kako se udaljava od bebinih očiju. Stoga smatraju da bebe doista mogu od prvih dana imitirati ekspresije koje vide na licu roditelja zahvaljujući pokretima na licu.

Video isječci koje su prikazivali novorođenim bebama uključivali su lica koja su izražavala i izmjenjivala nekoliko osnovnih emocija. Rezultati i mjerenja su pokazali da bebe razlikuju različite ekspresije na licu ukoliko roditelji pritom stoje oko 30 cm od njihova lica. Ono što studija nije potvrdila niti dokazala jest da li bebe različitim izrazima licima pridaju neko značenje i smisao.

Ova studija može biti korisna novopečenim roditeljima u smislu da sada znaju da kad razgovaraju s bebom, da je najbolje da svoje lice postave na 30 cm od bebina, ako joj žele pomoći da ih bebica (naj)jasnije vidi.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja