Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Savjeti zlata vrijedni: Kako biti sretan roditelj i imati sretno dijete?

Savjeti zlata vrijedni: Kako biti sretan roditelj i imati sretno dijete?

Ono sa sobom donosi i bezbroj pitanja. Na primjer, kako biti sretan roditelj i i kako imati sretno dijete? Kako djetetu olakšati njegov unutarnji rast i razvoj? Točnih i “zlatnih” odgovora nema jer je svako dijete individua za sebe. No, postoje neke smjernice koje biste trebali uzeti u obzir. Uvjereni smo da će neke od njih zasigurno pozitivno utjecati na dijete tijekom života, ali i na sveukupne obiteljske odnose. Što može biti važnije od toga?

Slobodno vrijeme

Iznimno je važno djetetu dati dovoljno slobodnog vremena. Dva do četiri sata dnevno čiste slobode, djetetu je savim dovoljno za “puštanje mozga na pašu” i uživanje na njemu svojstven način. Za roditelja je važno pronaći granicu i ravnotežu kada su u pitanju djeca i bavljenje hobijima. Nikada svoje, primjerice, neostvarene želje iz mladosti nemojte projicirati na vlastitu djecu. Ako se niste uspjeli baviti odbojkom, to ne znači da vaša djeca moraju ispraviti tu “grešku” i upisati se na odbojku. Zapamtite, djeci je potrebno slobodno vrijeme isto koliko i odraslima.

Na strani djeteta

Kada razgovarate s djetetovim nastavnikom o npr. lošim ocjenama u školi, uvijek budite na strani djeteta. Ne osuđujte ga i nemojte se “bojati” djetetovih ocjena. Više bi trebali brinuti o tome hoće li dijete zamrziti školu i učenje općenito zbog novonastale neugodne situacije – loših ocjena. Ako dijete “muku muči” s domaćom zadaćom, to automatski ne znači da je nezainteresirano i lijeno. Možda biste se trebali zapitati kako motivirati djece na pisanje domaće zadaće? Na vama je da otkrijete, što se krije iza dječje nezaintesiranosti i lijenosti. Ponekad iz toga znaju stajati i ozbiljni psihološki problemi, poput sve “popularnijeg” ADHD-a.

Obitelj na prvom mjestu

Skladni i uredni obiteljski odnosi uvijek trebaju biti na prvom mjestu. Trenutno loše ocjene u školi, neka nikada ne remete vašu obiteljsku ravnotežu. Loša ocjena se uvijek može ispraviti i dijete zbog toga neće snositi ozbiljne posljedice. A loši obiteljski odnosi mogu itekako utjecati na dijete kroz život.

“Ignorirajte” pubertet

Kad dijete uđe u ozbiljan pubertet, ono postaje osjetljivo i “lomljivo.” Pokušajte ga razumjeti i sjetite se sebe iz pubertetskih dana. Koncentrirajte se na ljubav i usađivanje temeljnih obiteljskih vrijednosti. Pubertet, kako je došao, tako će i otići. Nemojte dopustiti da vama i djetetu ostavi gorak okus u ustima.

Ljubav, tolerancija i razumijevanje prije svega. Ostalo će kad-tad doći na svoje.

Izvor: klinfo hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja