Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Savjeti za uzgoj đumbira

Savjeti za uzgoj đumbira

 

Sadnja đumbira 

Za sadnju je potreban svježi korijen đumbira. Poželjno je da ima vidljive male izbočine – na kojima će s vremenom izbiti novi izdanci, a ukoliko ih nema i rizomi korijena su suhi, potrebno ga je noć prije sadnje namočiti u mlaku vodu. Korijen treba podijeliti na nekoliko komada, a svaki komad treba imati jedan pupoljak iz kojeg će biljka rasti. 

 

Sadnja se obavlja na sljedeći način: 

  1. 2/3 posude se napuni kompostom koji je prethodno pomiješan s malo pijeska. 
  2. U kompost zabodite komad svježeg đumbira tako da viri samo mjesto budućeg izdanka.
  3. Dodajte sloj zemlje tek toliko da se prekrije korijen đumbira. 
  4. Sve dobro zalijte. 

 

Posuda se može pokriti plastičnom vrećicom kako bi se zadržala vlaga. Mjesto koje odgovara đumbiru je ono koje je djelomično izloženo sunčevoj svjetlosti  Tijekom klijanja treba paziti na vlagu. Ukoliko korijen ostane suh, neće se dobro razvijati. Ipak, ne treba biti ni previše vlage jer će doći do truljenja korijena. Pojavljivanje malih zelenih izbojaka može potrajati i 3 – 4 tjedna pa ne treba brzo odustati. Kada izdanci niknu, s posude je potrebno ukloniti vrećicu, a posudu s đumbirom premjestiti u toplu sobu s puno prirodne svjetlosti. Idealna temperatura sobe je oko 24°C. Svjež korijen đumbira bit će spreman za konzumaciju u roku od šest do osam mjeseci. 

 

Presađivanje đumbira 

Biljke đumbira se presađuju ukoliko su posađene u premalu posudu, a presađuju se tek kada biljka naraste oko 10-ak cm. Prilikom presađivanja treba biti oprezan kako ne bi oštetili korijenje. Budući da će nekoliko biljaka rasti iz istog gomolja mogu se razdvojiti nožem ili opreznim trganjem. Svaka biljka se posadi na udaljenost od nekoliko centimetara, a ukoliko je posuda dovoljno velika onda razmak može biti i 20 – 30 cmNa taj način ćete im osigurati dovoljno prostora za razvoj i rast. 

 

Vađenje đumbira 

Pravo vrijeme za vađenje znat ćete po visini zelenog dijela stabljike koja bi trebala biti visine oko 1 m. Što je stabljika viša to će i korijen biti veći. Izvaditi možete cijeli gomolj ili samo dio, koliko  je potrebno za konzumaciju.   Želite li đumbir dodati u svoje jelo, ali ne preferirate njegov vatren okus, konzumirajte ga netom nakon vađenja iz zemlje. Tada on još uvijek ima blagi okus, a tekstura mu je lagana i hrskava poput jabuke. Što duže vrijeme stoji i suši se, na njemu se počinje stvarati kožica i tada on postaje oštar i ljut. 

 

Savjeti za čuvanje 

Svježi se korijen đumbira možete čuvati u hladnjaku barem tri tjedna, a kako bi se dulje očuvao neoguljen se stavi u plastičnu vrećicu iz koje se istisne sav zrak. 

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja