Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Savjeti za njegu sobnog cvijeća zimi

Savjeti za njegu sobnog cvijeća zimi

Smanjite zalijevanje 

Prema pravilu, cvjetnice u jesen smanjuju potrošnju vode na minimum. Zato je poželjno stalno pratiti razinu vlažnosti, a količinu zalijevanja prilagoditi njihovim potrebama. Sa zahlađenjem (padom temperature) one automatski reduciraju potrošnju vode jer se usporavaju svi fiziološki procesi. I zato se povećava rizik od prekomjernog vlaženja i mogućnost pojave truljenja korijena. U ovo godišnje doba ne preporučuje se presađivanje biljaka. Najbolje je to učiniti na proljeće.

Pažljivo s prihranom

U jesen opada i potrošnja hranjivih tvari, zato se već u listopadu prestaje s prihranom sobnih biljaka. Prekomjerno dodavanje bilo kojeg tipa hranjiva može uzrokovati gomilanje soli u supstratu, što može dovesti do fitotoksičnosti. Stupanj i brzina potrošnje korisnih elemenata ovisi od temperature zraka.

Uklonite osušene dijelove 

Kod sobnih biljaka, od aktualnih aktivnosti, nastavlja se s odstranjivanjem osušenih ili oštećenih cvjetova. Posebno je osjetljiva biljka Božićna zvijezda, prije svega na kratke dane. Zato nije dovoljno da ih samo prihranjujemo i zalijevamo već treba paziti da dobivaju dovoljnu dozu prirodne dnevne svjetlosti. 

Kod lisnih – dekorativnih vrsta, nastavlja se odstranjivanje oštećenih i uginulih listova. Preporučuje se da se više ne orošavaju ili da se prskanje znatno smanji. U razdoblju prije početka grijanja prostorija u stanu, biljkama može štetiti ne samo povećana vlažnost zraka već i kapljice koje se zadrže na listovima.

Provjerite ima li truleži

Stabljike i korijenje biljaka treba kontrolirati kako bi ustanovili je li ih napala trulež jer baš u ovom periodu postoji opasnost da pogrešno procijenimo potrošnju vode. Ako se ova bolest pojavi poželjno je prskanje benomilom i teldorom.

Koristiti zimske akaricide

Biljke treba preventivno kontrolirati od napada grinja, bijele leptiraste, vunaste i štitaste uši. Bijelim lisnim ušima i grinjama odgovaraju topli i suhi uvjeti, a posebice im pogoduje centralno grijanje. S obzirom da prolaze kroz nekoliko razvojnih faza – od jaja, preko ličinke, do odrasle jedinke – njihovo suzbijanje je puno teže. Mogu se suzbiti tek u stadiju zrelosti, ali i u stadiju jaja, samo što je tada njihovo pronalaženje veći problem jer su jaja jedva vidljiva golim okom.  Za suzbijanje grinja koriste se zimski akaricidi koji djeluju na jaja, npr. nisoron i talstar koji ima tzv. knock down (počisti ih) efekt na odrasle jedinke.

Kako se riješiti mušica

Veliki problem mogu biti i mušice (Sciaride, Foridae, Bradizia sp.). Ovi sitni kukci polažu jajašca na površini supstrata, ličinke kasnije žive od odumrlog i materijala u razlaganju, kao što je npr. treset, odumrlo lišće i korijenje. Ne radi se, dakle, samo o neugodnom osjećaju kada nam ovi kukci ulete u lice, već i činjenici da se ličinke hrane tkivom korijena. Vjerojatnost za njihovu pojavu je veća ako je povećana vlažnost supstrata, odnosno, ako se pretjera sa zalijevanjem.

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja