Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Sauna – jednostavan i ugodan način čišćenja organizma

Sauna – jednostavan i ugodan način čišćenja organizma

Dobrobiti saune

  –  sauna pomaže da se opustite i riješite stresa
  –  čisti i pomlađuje kožu i cijeli organizam
  –  poboljšava cirkulaciju krvi
  –  efikasna je kod mršavljenja
  –  potiče izbacivanje toksina iz tijela
  –  poboljšava elastičnost arterija, štiti od visokog tlaka, bolesti srca i krvnih žila
  –  pomaže kod artritisa, alergija, kožnih bolesti

1. Povišena temperatura tijela (hyperthermia), koju potiče sauna, ubija bakterije, gljivice, viruse i parazite.
 
2. Zahvaljujući sauni možete se riješiti infekcija uha, sinusa, grla i crijeva, čak i kroničnih bolesti.
 
3. Hyperthermia uništava patogene stanice. Hyperthermia je jedan od poznatih načina liječenja raka.

Mnogi ljudi diljem svijeta uživaju u relaksaciji koju pruža sauna. Za ljubitelje saune uživanje u njezinim blagodatima više ne mora biti samo povremeno zadovoljstvo. Danas je moguće ugraditi saunu u vlastitom domu, a cijeli proces je puno jednostavniji nego što se misli.

Odluke pri izboru

Prilikom odabira saune za vlastiti dom treba obratiti pozornost na različite vrste sauna (vlažne, suhe, mokre, parne), veličinu, načine zagrijavanja, pribor te želimo li vanjsku ili unutrašnju.

Mjesto potrebno za instalaciju saune ne iziskuje mnogo prostora. Dovoljno je da u nju može stati 1-6 osoba, što ovisi o tome za koju veličinu se odlučimo.

Instalacija je prilično jednostavna, a ako ne znamo to učiniti i želimo to prepustiti stručnjacima, cijeli proces neće dugo trajati. Prije ugradnje saune prva odluka koju trebamo donijeti je gdje ju želimo postaviti. Odgovor na to pitanje proizlazi iz vrste saune za koju smo se odlučili.

Ukoliko smo se odlučili za vlažnu saunu, mjesto za njezino postavljanje treba biti u blizini izvora vode, a ako smo se odlučili za električnu saunu ona treba biti smještena u blizini izvora električne energije koja će služiti za grijanje itd. Na koji način ćemo zagrijavati saunu je sljedeće bitno pitanje.

Na raspolaganju nam je plin, drvo, električna energija ili neki drugi izvor energije. Najpopularnije je drvo zbog arome i ugođaja kojeg stvara, ali pritom treba imati na umu koliko nam je ono dostupno.

Grijanje na električnu energiju ima prednost zbog njezine prisutnosti u domovima te mogućnosti reguliranja temperature u sauni, a ono na plin zbog nižih cijena u usporedbi s električnom energijom.

Vrste sauna

Finska sauna

Tradicionalna vlažna i suha sauna. Vlaga se dobiva polijevanjem vode po vrućem kamenju. Visoka temperatura (90-100ºC) izaziva znojenje. Jednostavna je za ugradnju.

Infracrvena sauna

Infracrveno zračenje u sauni emitira blagotvornu energiju koja prodire u cijelo tijelo. Ima brojne zdravstveno poželjne učinke. Niže je temperature (50-60ºC) pa je povoljna i za osobe s kardiovaskularnim problemima.

Rimska sauna

Mokra, blaga, ugodna i mirisna (moguće korištenje eteričnih ulja) sauna podsjeća na drevne rimske kupke. Namijenjena svima kojima odgovaraju niže temperature (40-42ºC). Potiče prokrvljenost, otklanja mišićnu napetost i stres.

Parna sauna

Nižih je temperatura (45-50ºC), ali visokog postotka vlažnosti. Para opušta iznutra te pomaže sačuvati zdravlje i održati ljepotu. Blagotvorno djeluje na kožu, dišne putove i pročišćavanje tijela.

Biljna sauna

Kombinacija iznimno ugodne topline, vlage i prirodne pare biljaka koje se nalaze iznad vrućeg kamenja na koje povremeno iscuri voda. Nježno djeluje na cijeli organizam. Blage je temperature (50-60ºC) te pogodna za sve.

Izvor:Alternativa_za_vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja