Naslovna  /  Fina papica   /  Šarlota od jabuka – kolač za koji uvijek imaš sve sastojke

Šarlota od jabuka – kolač za koji uvijek imaš sve sastojke

 

Ovaj sočni kolač savršeno će ići uz šalicu čaja i kave.

 

Sastojci:

  • 500 grama jabuka (oguljenih i narezanih na šnite debljine jednog centimetra)
  • 180 grama prosijanoga brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 jaja (samo žumanjak se koristi)
  • 130 ml mlijeka
  • 1 limun
  • 50 grama maslaca
  • 100 grama šećera
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Uzmi jabuke i oguli Prereži na četvrtine i izvadi sredinu.
  1. Svaku četvrtinu zatim dodatno prereži na komade čija je debljina otprilike 1 centimetar. Prelij po njima ocijeđeni limunov sok.
  1. U zdjeli pomiješaj prosijano brašno, prašak za pecivo i sol te ju ostavi sa strane.
  1. U drugoj zdjeli umuti dva žumanjka, šećer i vanilin šećer. Šećer se mora otopiti, a smjesa postati nešto svjetlijom.
  1. Kada se šećer otopi dodaj polovicu (25 grama) otopljenoga maslaca te mlijeko.
  1. Kada smjesa u drugoj zdjeli postane jednolična lagano počni dodavati smjesu iz prve zdjele i polaganim potezima ju umuti žlicom kako bi sjedinila sve sastojke u jednu smjesu. Ostavi sa strane.
  1. Uzmi okrugli kalup za pečenje torti (ako nemaš uzmi tepsiju koja ti je pri ruci), postavi u njega papir za pečenje i premaži
  1. Usipaj smjesu i poravnaj ju. Uzmi jabuke i komad po komad, urednim redoslijedom, ih postavi na tijesto.
  1. Ostatak maslaca (25 grama) otopi i u njega dodaj 1 žličicu šećera. Prelij po postavljenim jabukama.
  1. Peci na 185 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni. Jednom pečenu šarlotu izvadi i pričekaj da se malo ohladi. Nareži i posipaj šećerom u prahu i/ili cimetom. Možeš dodati i šlag.

 

 

 

 

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja