Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

Sakupljanje i čuvanje ljekovitog bilja

Da bi  osigurali zalihu i tijekom zimskih mjeseci biljke sakupljamo u pravo vrijeme kada je njihova ljekovita koncentracija najveća, za vrijeme sunčanih i suhih dana kada nema rose. Također je veoma važno biljke ubirati na čistim mjestima, daleko od prometnica i zemljišnih površina na kojima se upotrebljavaju različite agro kemikalije.

Prilikom branja bilja veoma je važno da pažljivo ubiremo dijelove biljke koji su nam potrebni (list, cvijet ili plod) i u količini koja će nam biti dostatna do slijedeće sezone jer će bilje nakon toga izgubiti znatan dio svoje ljekovite moći.

Ako sakupljamo samo cvijet biljke, najbolje ga je ubirati početkom cvjetanja, list sakupljamo prije i za vrijeme cvjetanja, korijenje iskopavamo u proljeće ili jesen, a plodove u počeku zrelosti. Tijekom branja bilja najbolje ga je stavljati u neke prozračne posude od prirodnih materijala pazeći pri tome da se ono ne pritišće.

Ubrano bilje potrebno je što prije raširiti u tankom sloju na platna od prirodnih materijala, ili na čiste bijele papire (ne novinski štampani papir). Biljke prije sušenja ne peremo. Neke biljke možemo prije sušenja sitno narezati na manje komadiće kako bi ubrzali sam proces sušenja te ih smještamo na prozračna, sjenovita i natkrivena mjesta.

Korijenje ili kore biljke prije sušenja dobro operemo, posušimo i usitnimo te ih možemo posušiti i uz pomoć umjetne topline koja ne smije prijeći 35 stupnjeva Celzija.

Nakon što se bilje dobro osušilo, (šuškavo pod prstima), spremamo ga u staklenke, ili kartonske kutije sa poklopcem, označimo markerom (napišemo ime biljke) i odlažemo na tamno i hladno mjesto.

Izbjegavajte posude od metala ili plastike za čuvanje bilja!

Izvor:Organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja