
Rižoto od bundeve i gorgonzole
Priprema
1) Bundevu očistite i narežite na kockice.
2) Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka).
3) Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica.
4) Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min.
5) Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji.
6) Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi.
7) Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute.
Sastojci
600 g -hokaido bundeva
120 g-luk ,crveni
povrtni temeljac
250 g -riža, carnaroli
2 dl-vino bijelo
100 g-gorgonzola
30 ml-ekstra djevičansko maslinovo ulje
40 g-grana padano
Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom – grana padana ili parmiggiano reggiano.
Foto: Julio Frangen
Izvor: gastro.24sata.hr