Naslovna  /  Fina papica   /  Rimski njoki – prilog koji oduševljava

Rimski njoki – prilog koji oduševljava

Recepti s njokima od griza vraćaju u doba Rimskog carstva. Kao i tada i danas su vrlo popularno jelo u Italiji. Jednostavni sastojci do danas su ostali nepromijenjeni. Glavni sastojak za rimske njoke nije krumpir već griz.

Jednom kad se njoki skuhaju, ne moraju se staviti peći već slobodno možete odvojiti određeni broj i zamrznuti pa pripremiti kasnije.

Potrebno vam je:

– 250 g griza

– 1 l mlijeka

– 100 g maslaca

– 2 žumanjka

-100 g naribanog parmezana

– 40 g tvrdog sira

– sol

– prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

1. U lonac staviti mlijeko, maslac, sol i prstohvat muškatnog oraščića.

2. Kada mlijeko zakuha miješajući pjenjačom dodavati griz. Kuhati dok se ne zgusne. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žutanjke. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.

3. Polovicu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati »štrucu«. Isto ponoviti i s drugom polovicom. Pladanj sa »štrucama« staviti na 20 minuta u hladnjak.

4. Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetra. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati s otopljenim maslacem i posuti ribanim sirom.

5. Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.

Dobar tek!

Izvor:Gastro_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja