Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Riješite kviz i saznajte koliko znate o sigurnosti na Internetu

Riješite kviz i saznajte koliko znate o sigurnosti na Internetu

Novi načini komuniciranja izazvali su i širenje novih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja i negativnih utjecaja koji sa sobom donose i određene posljedice po psihičko, fizičko ili mentalno zdravlje djece i mladih.

Poražavajuća statistika

U Hrvatskoj, nažalost, na razini države ne postoji usustavljen mehanizam kontrole sadržaja, već odgovornost preuzimaju najmlađi konzumenti i roditelji koji bi trebali kontrolirati djecu u korištenju Interneta.

Čak polovica roditelja vjeruje da im njihova djeca govore sve o njihovom online ponašanju. 71 posto djece sakriva sadržaj s Interneta pred roditeljima, a 50 posto djece ne zna kome se obratiti za savjet s online problemima. Poražavajuća je to statistika koja zove na uzbunu.

Edukativni kviz

Koliko vi uistinu znate o Internetu? Jeste li o njemu raspravljali sa svojom djecom? Na web stranici Centra za sigurniji Internet možete pronaći jednostavni kviz koji će vrlo brzo pokazati koliko je krhko ili čvrsto vaše znanje o Mreži. Zajedno sa svojom djecom zaigrajte kviz te ukoliko uspješno riješite sva pitanja imate pravo dobiti diplomu pravog Internet prijatelja.

Treba li paziti na svoje osobne podatke na Internetu, postoji li Centar za sigurniji Internet, može li dijete biti u opasnosti ako se samo dopisuje preko Interneta, samo su neka od pitanja koja će vas dočekati. Ovaj kviz može biti idealni povod za pokrenuti razgovor o sigurnosti na Internetu unutar vaša četiri zida.

Priručnik za roditelje

Od koristi vam može biti i ovaj priručnik o sigurnosti djece na Internetu koji je pripremljen u okviru projekta #DeleteCyberbullying. Priručnik pokriva temu zaštite od elektroničkog nasilja kao i načine prepoznavanja djeteta u problemu, opisuje osnovna pravila sigurnosti na internetu kao i najčešće rizične situacije u kojima se djeca mogu naći te nudi praktične savjete. Zapamtite, svi smo jednaki na Internetu te nas jednake nevolje u bilo kojem trenutku mogu snaći.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja