
Recept za buhtle i male tajne dizanog tijesta
Buhtle možeš napuniti džemom ili čokoladom, a tradicionalno se koristi domaći džem od šljiva. Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možeš zamijeniti i s vrhnjem, a važno je obratiti i pozornost na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme. Nakon što tijesto ostaviš da se digne, ono bi trebalo udvostručiti svoj volumen.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 200 g pekmeza
- 100 g maslaca
- 40 g šećera
- 1 suhi kvasac
- 1 jaje
- 1 vrećica vanilin šećera
- korica limuna
- pola žličice soli
- maslac za premazivanje
Priprema:
- U veću posudu dodaj sve suhe sastojke – brašno, a zatim u njega kvasac, sol, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.
- Promiješaj te zatim dodaj jaje i rastopljeni maslac.
- Promiješaj, a zatim polagano ulijevaj toplo mlijeko i umijesi tijesto.
- Glatko i jednolično tijesto zatim stavi u nauljenu posudu. Pokrij ga prozirnom folijom ili krpom i stavi na toplo mjesto u kući te pričekaj da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.
- Jednom dignuto tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izreži ga na kvadrate. Na svaki kvadratić stavi žlicu punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza. Savij krajeve kvadrata te ih dobro pritisni.
- Poslaži buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom s time da dio gdje si pritisnula krajeve staviš na dno. Posložene buhtle ostavi da odstoje na dvadesetak minuta, a zatim ih stavi u pećnicu na 35 do 45 minuta na 200 stupnjeva.
- Jednom gotove, buhtle premaži maslacem i pusti ih još malo da odstoje. Iako su najfinije za konzumaciju kada su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade.
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!
Share