Naslovna  /  Fina papica   /  Recept za buhtle i male tajne dizanog tijesta

Recept za buhtle i male tajne dizanog tijesta

 

Buhtle možeš napuniti džemom ili čokoladom, a tradicionalno se koristi domaći džem od šljiva. Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možeš zamijeniti i s vrhnjem, a važno je obratiti i pozornost na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme. Nakon što tijesto ostaviš da se digne, ono bi trebalo udvostručiti svoj volumen.

 

Sastojci:

  • 500 g brašna 
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g pekmeza 
  • 100 g maslaca
  • 40 g šećera
  • 1 suhi kvasac 
  • 1 jaje
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • korica limuna
  • pola žličice soli
  • maslac za premazivanje  

 

Priprema:

  1. U veću posudu dodaj sve suhe sastojke – brašno, a zatim u njega kvasac, sol, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.
  1. Promiješaj te zatim dodaj jaje i rastopljeni maslac.
  1. Promiješaj, a zatim polagano ulijevaj toplo mlijeko i umijesi tijesto.
  1. Glatko i jednolično tijesto zatim stavi u nauljenu posudu. Pokrij ga prozirnom folijom ili krpom i stavi na toplo mjesto u kući te pričekaj da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.
  1. Jednom dignuto tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izreži ga na kvadrate. Na svaki kvadratić stavi žlicu punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza. Savij krajeve kvadrata te ih dobro pritisni.
  1. Poslaži buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom s time da dio gdje si pritisnula krajeve staviš na dno. Posložene buhtle ostavi da odstoje na dvadesetak minuta, a zatim ih stavi u pećnicu na 35 do 45 minuta na 200 stupnjeva.
  1. Jednom gotove, buhtle premaži maslacem i pusti ih još malo da odstoje. Iako su najfinije za konzumaciju kada su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade.

 

 

 

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 
 

 

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja