Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Razvod više pogađa tinejdžere nego malu djecu, kaže nova studija

Razvod više pogađa tinejdžere nego malu djecu, kaže nova studija

Rezultati studije su pokazali da što su djeca starija, to je veći rizik da će se upustiti u neželjena ponašanja i neposluh, a u pozadini čega su povrijeđenosti nastale tijekom razvoda njihovih roditelja.

Studiju je proveo University College London, na 6.000 djece u Ujedinjenom Kraljevstvu. Proučavali su mentalno zdravlje djece od 3, 5, 7, 11 i 14 godina. U jednoj grupi su bila djeca razvedenih roditelja, a u drugoj djeca čiji roditelji nisu bili razvedeni. Proučavali su poteškoće u psiho-emocionalnom području poput lošeg raspoloženja, naglih promjena raspoloženja, napetosti i anksioznosti, socijalne izolacije i problema u ponašanju.

Rezultati su pokazali da što su djeca bila starija, problema je bilo više. Djeca starosti od 7 do 14 godina najviše su patila zbog razvoda roditelja i imala najizraženije emocionalne probleme, a u odnosu na djecu istih dobnih skupina čiji se roditelji nisu razveli. Psiho-emocionalni problemi javljali su se bez obzira na ekonomski status obitelji, odnosno kako kod onih iz bogatijih, tako i kod onih iz siromašnijih obitelji. No kod djece mlađe od 7 godina, nije bilo nekih značajnijih razlika u ponašanju ili emocionalnim poteškoćama kod djece razvedenih i nerazvedenih roditelja.

Što kažu psiholozi koji nisu sudjelovali u istraživanju?
Međutim, psiholozi i psihijatri koji rade s parovima u razvodu i njihovom djecom, kažu kako to nema veze s dobi djeteta. Očekivano je da tinejdžeri teže podnose razvod jer su ionako u dobi u kojoj tek razvijaju racionalno i razumno razmišljanje, kad su pod velikim pritiskom od strane vršnjaka, očekivanja, pronalaska vlastite individualnosti, ali i osjećaja pripadnosti grupi. Pubertet je sam po sebi težak, a ako tu još dodamo ružni razvod roditelja, nekomunikaciju među članovima obitelji, strah od gubitka roditeljske ljubavi i sigurnosti, vjerojatnije je da će kod starije djece doći do problema u ponašanju.

Najvažniji faktor, prema njihovom iskustvu, koji utječe na to hoće li dijete imati emocionalnih ili ponašajnih problema je kako roditelji prezentiraju sebe u procesu razvoja i koliko iskreno govore o svojim emocijama. Tinejdžeri su pametni i mogu shvatiti da se njihovi roditelji više ne slažu i ne mogu više biti zajedno. No važno je kako će roditelj, svaki zasebno, upravljati svojim osjećajima i kako će razgovarati s djetetom. Starija djeca obraćat će pozornost najviše na to kako roditelj sebe portretira i doživljava kao stranku u razvodu. Da li se roditelj predstavlja kao nemoćan, povrijeđen, jadan, slab ili je “odrastao” u smislu da je čvrst, odgovoran, stabilan, iako je tužan i razočaran. Otvorena komunikacija s djecom je najvažnija komponenta, kažu psiholozi i to bez obzira na dob djeteta.

Djeci, bez obzira koliko godina imaju, mora se jasno dati do znanja da nisu oni uzrok razvoda i da nisu učinili ništa loše. Treba ih se uvjeravati da su voljena i da će biti voljena od oba roditelja te da imaju podršku i pomoć i dalje, iako roditelji više ne žive u istom kućanstvu. Pri tome treba biti iskren i također slušati što djeca osjećaju i misle.

Izvor: klinfo.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja