Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Razlika između alergije i intolerancije na hranu kod djece

Razlika između alergije i intolerancije na hranu kod djece

Dijete je u očitim bolovima. Na prvi pogled teško je prepoznati o čemu se zapravo radi, no ako nije virusna ili bakterijska upala, vjerojatno je da bol u trbuhu i grčenje izaziva određena namirnica koju je dijete konzumiralo. No, kako pronaći krivca za bolove i saznati o čemu se zapravo radi? Je li riječ o alergiji, intoleranciji na namirnicu, nepodnošenju laktoze ili fruktoze ili čak o celijakiji?

Alergije

Alergija je reakcija imunološkog sustava tijela na određene proteine u hrani, kao što su žitarice, mlijeko, jaja, soja ili kikiriki. Simptomi su najčešće otežano disanje kao i drugi respiratorni problemi, zatim osip i povraćanje, te otežano gutanje. Alergije kod djece su učestale i očekivane ako u obitelji već ima članova s alergijama i ekcemima, te astmom.

Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu učestala je kod djece i odraslih, a odnosi se na teškoće u probavljanju šećera iz hrane. Simptomi koji prate intoleranciju vezani su uz probavni sistem, a simptomi su: plinovi, proljev, nadutost, grčevi u trbušnoj šupljini, no mogući su i osipi (iako mnogo rijeđe). Važno je znati da je intolerancija na hranu izrazito neugodna, no nije opasna za zdravlje.

Intolerancija na laktozu kravljeg mlijeka

Intolerancija na laktozu najučestalija je intolerancija na neku prehrambenu namirnicu. Nastaje kod osoba koje u organizmu nemaju enzime potrebne za razgraditi šećere iz mlijeka odnosno laktozu. Za ovu intoleranciju postoji genetska poveznica i najčešće se veže za područja gdje se kravlje mlijeko slabo koristilo kao namirnica (najčešća je u područjima Azije i Afrike). Djeca koja u početku uspiju probaviti kravlje mlijeko, još uvijek mogu razviti intoleranciju u razdoblju između treće i pete godine.

Intolerancija na laktozu voćnih šećera

Intolerancija na laktozu voćnih šećera odnosi se na nemogućnost probavljanja fruktoze, odnosno velikih količina šećera iz voća. Kao simptomi ove intolerancije najčešće se ističu probavni problemi. Liječnici se slažu kako ljudsko tijelo, posebno dječje tijelo, nije sposobno u nekoliko minuta probaviti sok iz nekoliko jabuka, odnosno veliku količinu voćnih šećera, a upravo to se događa kada u organizam unosimo nekoliko čaša voćnog soka dnevno.

Celijakija

Celijakija ili glutenska enteropatija autoimuna je i neizlječiva bolest koju uzrokuje nepodnošenje glutena, bjelančevine koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi. Zbog nepodnošenja glutena, crijevna sluznica oboljelog, s vremenom postaje upaljena i oštećena, probava važnih nutritivnih elemenata otežana, a otvara se plodno tlo za mnoge druge, za život opasne bolesti.

Kako bi se izliječili od celijakije, potrebno je iz prehrane izbaciti sve namirnice koje sadrže gluten.

S pojavom simptoma važno je pratiti razvoj bolesti. Ako je ubrzo nakon konzumacije određene namirnice uslijedila burna reakcija poput teškog disanja važno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer u ovom slučaju i najmanje količine mogu biti opasne za zdravlje.

No, ako se bolovi u trbuhu, grčenje i primjerice proljev događaju povremeno, a roditelji imaju izražene sumnje u određenu namirnicu potrebno je provesti testiranje na djetetu i posjetiti liječnika s eliminiranim popisom namirnica koje bi mogle stvarati nelagodu. Kad je riječ o primjerice mlijeku, a dijete i dalje nakon što pije isključivo mlijeko bez laktoze ima izražene reakcije, može biti riječ o alergiji na mlijeko.

Dijagnoza celijakije, potvrđuje se ili negira krvnim testovima i biopsijom, a kožni alergološki testovi često se izvode da bi se dokazala ili opovrgnula alergija na određene namirnice.

Izvor: Klinfo

Ovaj bi članak voljeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja