Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Raštika

Raštika

Mnogo puta čuli smo da brokula djeluje antikancerogeno i da kupus djeluje blagotvorno kod čira na želucu, no malo tko ističe vrijednost raštike, pradavnog povrća koje se u mediteranskim krajevima uzgaja više od 2000 godina.

Poput ostalih kupusnjača ima visoku koncentraciju tvari koje sadržavaju sumpor i dokazano blagotvorno djeluju na zdravlje. Osim toga, konzumiranje raštike povećava sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno toksične tvari, što je važno u suvremenoj prehrani. Tu su i vrijedni antioksidansi (lutein i zeaksantin), ali i visok sadržaj kalcija i drugih minerala. Uz sve to, ovo je povrće niske kalorijske vrijednosti pa je idealno za održavanje tjelesne težine.

Rijetko povrće

Danas se raštika uzgaja vrlo rijetko, uglavnom u kraškim poljima Dalmatinske zagore, Hercegovine i priobalja. Ozbiljan, profesionalan uzgoj ne postoji pa je sladokusci koji su zavoljeli njezin okus mogu vrlo teško nabaviti. To je šteta jer je raštika sastavni dio veoma originalnih domaćih jela poput kaštradine (raštika i suho kozje te ovčje meso), japraka, kremaste juhe i raznih variva.

Osim toga ovo je povrće toliko otporno i snažno da ga ne napadaju nikakve bolesti pa je stoga idealno za ekološki uzgoj. Budući da se uzgaja u rano proljeće ili u ljeto, može biti dostupno cijele godine. Listovi se beru postupno, dok su još mladi i nježni, a najukusniji su nakon mraza kada postaju mekši i slađi.

Već sam spomenula da se kod raštike beru mlađi listovi, no to ne znači da ćemo iščupati one koji rastu iz središta. Bitno je da beremo samo bočne listove, bez obzira na to što će nakon toga biljka izgledati poput kelja pupčara, s krupnom ogoljelom stabljikom. Na neki način to i ne treba čuditi jer je riječ o srodnim biljkama koje izgledaju dosta slično. Ipak, raštika je u svakom pogledu snažnija i veličinom, otpornošću, a ja bih dodala i ljepotom.

Po mojem sudu ovo je impozantno povrće toliko dekorativno da bismo ga trebali saditi čak i ako ga ne planiramo pojesti. U suprotnom, treba se samo sjetiti, nabaviti sjeme i posaditi barem nekoliko biljaka sljedeće sezone. Uživat ćete u neponovljivom okusu i iznimno zdravom povrću.

Izvor: Urbani poljoprivrednik

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja