
Pulled chicken ili trgana piletina u slasnom domaćem umaku
Ovo meso fantastično će se slagati i unutar peciva, na šniti kruha te kao dodatak riži ili usitnjenoj cvjetači, a uz njega poslužiti možeš i popularnu coleslaw salatu.
Sastojci:
- 500 g piletine (prsa ili otkošteni zabatci)
- 200 g paste ili umaka od rajčice
- 170 mL balzamičnog octa
- 1/2 žličice morske soli
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica dimljene paprike
- ½ žličice crnog papra
- 2 žlice javorovog sirupa (ili meda)
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva. Pileća prsa ili bedra stavi na lim za pečenje.
2. Oštrim nožem napravi nekoliko proreza.
3. Pomiješaj sastojke za umak u manjoj zdjelici.
4. Prelij umak preko piletine, premazujući ravnomjerno.
5. Rukama provjeri da umak uđe i u sam prorez napravljen na mesu.
6. Posudu za pečenje čvrsto pokrij dvostrukim slojem folije i stavi u pećnicu.
7. Peci oko dva i pol do tri sata. Izvadi iz pećnice.
8. Pažljivo ukloni foliju, pusti da sva para izađe, a zatim ju ukloni i ostavi piletinu da se ohladi na 5 minuta.
9. Nožem i vilicom zatim razdvoji i usitni meso u posudi za pečenje i dobro ga promiješaj s umakom unutar lima za pečenje.
10. Trganu ili izvučenu piletinu posluži preko kruha, obične ili smeđe riže ili usitnjene cvjetače. U slast!
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!