Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Psiholozi savjetuju: 6 načina kako odgojiti dobro dijete?

Psiholozi savjetuju: 6 načina kako odgojiti dobro dijete?

Ne postoji jedinstven recept prema kojem se odgajaju dobra djeca, ali zato postoji nekoliko načina koji potencijalno mogu utjecati da vaši mališani postanu uzor drugoj djeci. Psiholozi sa Sveučilišta Harvard proveli su istraživanje kako bi doznali na koji način odgojiti dobro dijete.

Naučiti dijete kontrolirati emocije, pokazati zahvalnost i suosjećanje prema drugima te preuzeti odgovornost za svoje postupke, stručnjaci smatraju ključem uspješnog roditeljstva.

Provodite vrijeme sa svojom djecom

Za početak pokušajte izgraditi odnos pun povjerenja sa svojim djetetom. Nemojte se dovesti u situaciju da nemate vremena za iskren razgovor s djetetom, pa makar on trajao i nekoliko minuta. Svaki slobodan trenutak iskoristite za konstruktivni razgovor, igranje ili za odlazak na obiteljski izlet. Nikada nemojte zaboravite pokazati koliko vam je stalo do djeteta i koliko ga volite. Naučite ga kako poštovati samog sebe, obitelj i okolinu.

Naučite dijete kontroliranju emocija

Bez obzira na dob, djetetu kao i odraslom čovjeku, negativne emocije jednako teško padaju. Naučite djecu kako da se nose s negativnim emocijama i kako da te iste emocije iz sebe izbace. Napomenite im da na tugu, ljutnju i razočarenje ne treba trošiti previše energije.

Podučite dijete preuzimanju odgovornosti

Od malih nogu djecu treba učiti kako se na pravilan način suočiti s problemom i kako za sve svoje postupke treba preuzeti odgovornost. Ne zaboravite ga naučiti da je važno stajati iza svake svoje riječi.

Objasnite važnost suosjećanja

Pokušajte na jednostavan način objasniti djetetu što znači biti suosjećajan. Naglasite mu da suosjećanje treba razvijati prema svima koji ga okružuju i kojima je to potrebno. Otvorite djetetu vrata svijeta i razgovarajte, primjerice o djeci koja nemaju što za jesti ili o onima koji nemaju dom. Objasnite mu na vlastitim primjerima što znači biti društveno odgovoran.

Pomozite djetetu da nauči biti zahvalno

Naučite dijete da je biti zahvalan, nekome ili nečemu, lijepo i pohvalno. Podsjetite ih da treba reći “hvala” u svakoj prilici koja to zahtijeva. Psiholozi tvrde da osobe koje su navikle izražavati zahvalnost bivaju suosjećajnije, velikodušnije i više vole pomagati drugima.

Usadite im temeljne obiteljske vrijednosti

Djetetu je potrebno na vrijeme objasniti što su to temeljne obiteljske vrijednosti i kako ih se treba pridržavati. Ne očekujte od djeteta da ih se pridržava i poštuje, ako ih vi pravilno ne promovirate. Djeca moraju učiti od svojih roditelja, a ne roditelji od njih.  S vremena na vrijeme upitajte se: Drži li moje dijete do obećanja? Kako se ponaša prema svojim vršnjacima? Njegovi stavovi i ponašanja dat će vam odgovor, odgajate li dijete u pravom smjeru.

Izvor:klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja