Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Prvo ljetovanje bez roditelja. Kako pripremiti dijete?

Prvo ljetovanje bez roditelja. Kako pripremiti dijete?

Samostalno ljetovanje može učiniti čuda za dijete, osobito utjecati na samopouzdanje i nezavisnost, a i roditelj će odjednom biti blagoslovljen s pregršt slobodnog vremena koje inače posvećuje djetetu.

Ali prije nego se zavalite u ležaljku s limunadom u ruci, morate ipak obaviti neke pripreme. Najbolje bi bilo da si uzmete nekoliko tjedana za pripremu i napravite dobar popis onoga što u to vrijeme trebate napraviti. Ovo je zapravo ključno za napraviti kako biste ostali mirni, lijepo pripremili dijete i ne ludjeli kasnije kada ono otputuje.

 1. Nije prerano za početak pakiranja

Čak i ako dijete putuje za mjesec dana, već sada znate što će mu sve trebati. Ono što u međuvremenu neće koristiti, možete polako početi stavljati u odvojeni kutak sobe. Na ovaj način izbjeći ćete strku u zadnjem trenutku prilikom koje se razvija stres zbog koje bi dijete moglo zaboraviti ponijeti nešto zaista važno.

 1. Ostanite smireni koliko to možete biti

Ovo vam je vjerojatno zazvučalo kao „Ništa se ne brinite“ – najbeskorisniji savjet ikad. Zato ovo shvatite kao podsjetnik da budete smireni, jer će u suprotnom dijete pokupiti vašu napetost i jednako se tako osjećati.

Gledajte na to ovako – nitko nije savršen. Nerealno je očekivati da ćete sve odraditi s ogromnim smiješkom na licu, jer ipak je veliki posao u pitanju. A to je još jedan razlog da si uzmete dovoljno vremena unaprijed i sve riješite na vrijeme. Pa ipak, ni ako dijete nešto zaboravi – ne opterećujte se pretjerano – kupit će kada stigne na odredište ako mu bude trebalo.

 1. Uključite dijete u svaku fazu pakiranja

Dijete će na ljetovanju biti jedan na jedan sa svojim koferom. Vas neće biti u blizini da mu govorite što ima i gdje to stoji – iz tog razloga je važno da sve točno zna. Uostalom, na povratku će morati samo spakirati sve stvari, pa je sada pravo vrijeme da se malo uvježba.

 1. Spremite dovoljno odjeće

Iako je ljeto pojam za vrućine i svi težimo da nosimo što manje odjeće na sebi, ipak pripremite djetetu dovoljno donjeg rublja, čarapa i majica – pogotovo ako niste sigurni da će mu netko moći oprati stvari.

 1. Zaštita od sunca

Za svaki slučaj spremite djetetu duple kape/šeširiće i sunčane naočale. Za slučaj da izgubi, moglo bi ga izaći vrlo skupo nabavljati ove stvari u lokalnoj trgovini.

 1. Budite sigurni da dijete svoj kofer može ponijeti samo

Odaberite kofer koji vaše dijete može samo ponijeti, a idealno bi bilo da ga može gurati ili vući – tj. da ima točkiće. Možda će mu i imati tko pomoći, ali ipak su njegove stvari njegova odgovornost i trebalo bi se moći pobrinuti o njima.

Ovo su bile stvari koje će vam olakšati pakiranje djeteta, a sada slijede one vezane uz pripremu. Samostalno ljetovanje je veliki korak naspram spavanja kod prijatelja na jednu noć, pa evo nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći da se vaše dijete osjeća spremno.

 1. Vježbajte samostalnost

Vaše dijete će samo upravljati svojom higijenom i ostalim stvarima. Neće biti vas da ga podsjetite da je vrijeme za oprati zube ili očistiti uši, zato to na vrijeme počnite vježbati kako bi mu ušlo u naviku.

 1. Pustite dijete da izrazi svoja očekivanja od ljetovanja

Ako ste inače jako entuzijastični, bilo bi dobro da se malo smirite nekoliko tjedana pred ljetovanje. Svojim prevelikim izražavanjem oduševljenja možete zapriječiti dijete da razvije vlastita očekivanja od ljeta. Ako stalno naglašavate da će mu biti predobro, odlično, super – to može vrlo visoko podići očekivanja djeteta, a onda bi ono vrlo lako moglo biti i razočarano.

 1. S djetetom prođite logistički dio ljetovanja

Sjednite skupa za stol i dogovorite se oko onih stvari koje zanimaju i vas i dijete. Kada se kreće na ljetovanje? Vozite li ga vi ili će ići busom/vlakom? Koliko pješice ima od stanice do mjesta smještaja? Što od obroka će imati i u koje vrijeme? Ova i sva slična pitanja najbolje je dogovoriti prije puta kako bi dijete bilo pripremljeno na ono što ga čeka.

 1. Dogovorite s odraslom osobom koja će paziti na vaše dijete način komunikacije

Ovisno ide li vaše dijete s obiteljskim prijateljima na more, s bakom i djedom ili u neki od ljetnih kampova – dogovorite se s osobom koja će biti odgovorna za dijete kada je najbolje i na koji način da se čujete. Možda će to biti telefonski predvečer ili putem e-pošte tijekom dana, za vas je važno da znate kada možete nazvati bez da ometate ljetne aktivnosti. Uostalom, s djetetom se možete preko mobitela čuti tijekom cijeloga dana.

 1. U trenu kada ste dijete otpremili na ljetovanje, sjetite se samo da je to što vas nitko ne zove s vijestima zapravo – dobra vijest

Prije svega ste obavili istraživanje. Vjerujete ljudima koji su s vašim djetetom dovoljno da ga pošaljete s njima na ljetovanje. Odradili ste sve što je u vašoj moći vezano uz eventualne medicinske poteškoće i brojeve za kontaktiranje. Znate da će vas nazvati ako se pojavi bilo kakav problem.

Da se ne lažemo, teško je tih nekoliko tjedana biti bez djeteta, ali znate što? To čini dobro i roditeljima i djeci. Svi ćete se odmoriti i svi ćete se poželjeti jedni drugih. Tako da će povratak kući biti najbolji dio svega.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja