Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Prvi bicikl: Koji odabrati i kako dijete naučiti voziti?

Prvi bicikl: Koji odabrati i kako dijete naučiti voziti?

Važno je obratiti pozornost na kupovinu prvog bicikla i dob u kojoj ćete dijete naučiti ovoj iznimno korisnoj vještini.

Trogodišnjaci su idealni početnici i ako u toj dobi dijete pokaže makar mali interes za biciklom, iskoristite tu želju i krenite s učenjem.
Osim dobi, valja voditi računa i o kupovini prvog bicikla koji u potpunosti mora biti prilagođen djetetu. Upravo iz tog razloga, radiije izbjegavajte kupovinu bicikla kao iznenađenja već zajedno s djetetom odaberite najprikladniji.
Mora im odgovarati, ali mora im se i svidjeti

Pri kupovini prvog bicikla važno je obratiti pozornost na veličinu. Ukoliko je riječ o malom djetetu, dobi od 2-5 godina, najbolje je započeti s balance biciklom odnosno biciklom bez pedala. Takav je početni bicikl idealan za učenje, jer kod djeteta razvija osjećaj za ravnotežu, uči ga kako krenuti i kako se zaustaviti.

S vremenom, ono postaje svjesno svoje kontrole na biciklu što je iznimno važno pri svladavanju bilo kakvog straha. Bicikl bez pedala siguran je za otvorene i zatvorene prostore, a novi će vas koštati oko 300 kn.

Stariji klinci zahtijevaju ozbiljniji pristup kupovini jer u obzir morate uzeti nekoliko faktora. Ako je vaše dijete svoje prve biciklističke pokrete odradilo na biciklu bez pedala, vjerojatno će biti u stanju odmah preći na bicikl bez pomoćnih kotača odnosno stabilizatora. Ukoliko je je još uvijek preplašeno i ne zna samo održavati ravnotežu, pomoćne kotače možete namještati po potrebi te oni nisu ključni pri odabiru bicikla.

Djeca od 3-6 godina zahtijevaju veličinu kotača od 12, 14 ili 16 inča, ali tim se informacijama ne morate zamarati jer će vas na tehničke detalje uputiti u trgovini. Vjerujte stručnjaku kad su u pitanju veličine kotača ili materijal gume.

Bicikl djetetu mora u potpunosti odgovarati, ne smije mu biti velik ili malen, a to znači da kad sjedne na njega, dijete mora moći punim stopalima doticati tlo te punim šakama dosezati kočnice. Ukoliko se mora jako rastegnuti da obavi nešto od toga ili mu koljena udaraju o prednji dio bicikla, znajte da mu ta veličina ne odgovara.

Bicikli su u toj dobi brži i dijete vrlo vjerojatno neće moći izbjeći manje nezgode zato je važno da svojom težinom može kontrolirati kretajući bicikl te ga po potrebi što prije zaustaviti.

Ako je ikako moguće, pokušajte izbjeći teške bicikle, pogotovo ako je riječ o djevojčici koja će vjerojatno željeti i prikladnu košaru i ostale detalje koji će mu povećati težinu.

Dijete će vam zasigurno samo predložiti model koji mu se svidi i najbolje je da ga poslušate ukoliko ne želite da vam se dogodi da ga u jednom trenu odbije koristiti jer mu se ne sviđa boja, veličina ili oblik košare. Ako je bicikl koji dijete odabre nepodoban za njega ili preskup, pokušajte u dogovoru s prodavačem, pronaći optimalan bicikl koji će zadovoljiti sve.

Svakako prije kupovine pustite dijete da pokuša napraviti krug po trgovini uz vašu pomoć kako biste uočili ako mu negdje zapinju noge ili mu je previsok. Iako morate biti svjesni činjenice da će relativno brzo prerasti svoj bicikl, nikako mu ne kupujte veći jer bicikl koji mu nije po mjeri, samo ga može ozlijediti i otežati mu učenje. Cijena bicikla ove veličine kreće se od 700 do 2000 kn, ovisno o marki, dok se rabljeni u oglasnicima mogu pronaći od 200 kn pa na više.
Sigurnost na prvom mjestu

Djetetu obavezno kupite kacigu, a na odmet nisu ni štitnici za koljena i laktove. Dozvolite mu da samo odabere dizajn jer će ih na taj način više htjeti nositi.

Učenje vožnje najbolje je započeti na širokoj ravnoj površini kao što su dječje igralište ili zapušteno parkiralište. Nekoj će djeci biti dovoljno pola sata dok će drugoj trebati puno više vremena. Budite strpljivi i dijete nemojte forsirati na više od onoga što može i želi u tom trenutku. Dajte mu do znanja da je vožnja biciklom zabavna aktivnost, a ne obveza koju mora odraditi.

Prvo što dijete treba naučiti je održavanje ravnoteže, a to će najbolje postići hvatajući zalet nogama i puštajući se, baš kao i na biciklu bez pedala.

Nakon toga mora osvijestiti pedale i snagu kojom mora pedalirati kako bi se bicikl kretao. Za početak mu pridržavajte bicikl.

Posljednje je na redu kočenje. Kada shvati na koji način funkcioniraju kočnice, dijete će se automatski osloboditi i samo početi pedalirati.

Olakšati si možete tako da mu na igralište postavite prepreke koje mora zaobilaziti kao i one pred kojima se mora na vrijeme zaustaviti.
Važno je da dijete samo diktira tempo i da ima volju za učenjem inače će mu vožnja postati traumatično iskustvo.

Izvor: Klinfo

Ovaj bi članak sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja