Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Proizvodnja hrane na zapuštenim područjima

Proizvodnja hrane na zapuštenim područjima

Cilj je promocija koncepta održive i jeftine proizvodnje zdrave hrane u gradovima.
Projekt urbane poljoprivrede uskoro će prerasti u opći društveni pokret , čiji je cilj aktivno preokrenuti i u vlastite ruke preuzeti kontrolu nad proizvodnjom hrane.

Pojam urbane poljoprivrede nije ništa novo, prije bismo mogli zaključiti da je u našem području (pri tom mislimo na šire područje središta zapadne civilizacije, kako sebe često definira t.zv EU) taj segment zdravog i društveno korisnog angažmana sustavno zanemarivan. Urbana poljoprivreda je prepoznata u okvirima UN, iz čijih izvora (UNDP) dolazi podatak da se proizvodnjom hrane u gradovima danas bavi gotovo 800 milijuna ljudi, koji ukupno proizvode čak oko 15% svjetske hrane.

Urbana poljoprivreda je važan dio koncepta Održivih gradova, pa zato interes za njom raste u svim dijelovima svijeta. Njome se obavlja produktivna reciklaža organskog smeća u gradovima i proizvodi zdrava organska hrana. Za takvu je proizvodnju potrebno uložiti nešto više ljudskog rada (truda), no ekonomska računica vrlo brzo prelazi u pozitivu kad se u obzir uračunaju eliminacija troškova transporta (uz smanjivanje emisije štetnih plinova) te trgovačkih i novčarskih provizija, a u nekim slučajevima, prodajom lokalno proizvedene hrane na tržištu (usmena predaja i izravna prodaja, bez dodatnih bankovnih troškova) stvaraju se i radna mjesta, a novac se reinvestira u lokalnu ekonomiju. Dodatna indirektna korist je i smanjivanje zasićenja zraka ugljičnim dioksidom ozelenjavanjem gradskih površina.

Izvor: Urbani poljoprivrednik

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja