Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Prirodom protiv depresije i anksioznosti

Prirodom protiv depresije i anksioznosti

 

Zahvaljujući znanosti sada znamo da je priroda u osnovi čudesna „droga“ . Provođenje vremena vani pomaže bolničkim pacijentima da se oporave brže, olakšava depresiju i tjeskobu, jača imunološki sustav, snižava krvni tlak i čak povećava sreću.  Britanski su liječnici počeli propisivati biljke onima koji pate od tjeskobe, depresije i usamljenosti. „Nova shema, za koju se vjeruje da je prva u zemlji – pruža pacijentima šansu da se počnu baviti vrtlarstvom i društvenim aktivnostima. Temelji se na ideji da vam boravak u prirodi može pomoći podići raspoloženje“ – objašnjava Laura Abernethy.

 

Među gomilom dokaza o ljekovitoj moći prirode nalaze se ove činjenice koje su podržane istraživanjem:

  • Drveće oslobađa antimikrobna eterična ulja koja mogu stvoriti blago opojne učinke, a ponekad čak djeluju i kao blagi antidepresiv. 
  • Pacijenti u bolnici koji imaju pogled na prirodu iz svojih soba brže se oporavljaju.
  • Studije pokazuju da provođenje vremena među drvećem povećava broj “stanica ubojica” u imunološkom sustavu koje su ključne za borbu protiv infekcija i borbu protiv raka.
  • Provođenje vremena u šumama smanjuje krvni tlak i razinu hormona stresa kortizola.

 

Kako su se ljudi razvijali milijunima godina izvan vrata, ima smisla da su naša tijela i umovi optimizirani za prirodno okruženje. I to je upravo ono što je studija utvrdila, da provođenje vremena u prirodi čini da ljudsko tijelo radi malo bolje. 

Na sreću, ne morate pješačiti cijeli dan da biste vidjeli i osjetili blagodati prirode. Jedan je eksperiment otkrio da samo gledanje u zelenilo oko 40 sekundi vidljivo povećava produktivnost zaposlenika koji cijeli dan provode u uredu. Druga nedavna britanska studija pokazala je da su ljudi osjetili značajne zdravstvene koristi od samo dva sata tjedno na otvorenom. Ovaj dokaz ukazuje na činjenicu da čak i samo nekoliko biljaka u oko ili u vašem domu/uredu, može imati i pozitivan učinak na vaše blagostanje.

 

 

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

 

 

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja