Naslovna  /  Kolumne   /  Prirodna pomoć kod alergija

Prirodna pomoć kod alergija

Jedan od najvećih saveznika organizma u borbi protiv alergija je ulje crnog kima. Ono je prirodni antihistaminik, podiže imunitet i ima protuupalno djelovanje. Trebalo bi ga piti nekoliko mjeseci prije sezone alergija, kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku.

Pokazalo se da dugoročna upotreba ulja crnog kima značajno smanjuje simptome alergije. Preporuka je da se s kimom krene u veljači, pa da ga se koristi negdje do jeseni, no ja ga koristim svaki dan upravo radi njegovog imunomodulaturnog djelovanja. Nećete pogriješiti ako s njim krenete i kad već osjećate simptome alergije. Naravno, važno je da je ulje hladno prešano i 100 posto čisto. Kod nas na tržištu ima svakakvih, no nemojte kupovati ona najjeftinija, jer je vrlo moguće da nisu čista i visoke kvalitete.

Mnogima ulje crnog kima teško pada na želudac, jer ima, blago rečeno, neobičan okus, no kako biste si to olakšali, kapnite u žličicu ulja crnoga kima kap 100 posto čistog eteričnog ulja limuna ili paprene metvice. Okus kima će se izgubiti, a ujedno ćete na taj način pomoći čišćenju jetre.

Što se tiče eteričnih ulja, kod peludne hunjavice ili alergijskog rinitisa, pomažu eukaliptus i rimska kamilica. Ako je, pak, riječ o astmi, djelotvorna su prava lavanda, bor, eukaliptus, paprena metvica, čempres, ružmarin. Možete ih koristiti kod kupki, masaža (utrljavanje na prsa i leđa) suhih inhalacija (na maramicu), putem difuzora ili aromalampica.

Kod mnogih se javlja i alergijski konjuktivitis, pa napravite komprese koristeći pamučne blazinice navlažene hidrolatom rimske kamilice ili mirte. Blazinice držite na kapcima tijekom 10 minuta, ujutro i navečer ili češće, ako možete. Hidrolati također moraju biti potpuno čisti, bez dodatka alkohola i nemojte ih kapati u oči!

 

URADITE SAMI

Mast za alergijski rinitis

1 žličica pčelinjeg voska (ja više volim karite maslac J )

5 kapi eukaliptusa globulusa ili radiate

5 kapi bora

  • Otopite vosak ili maslac u posudici na pari. Maknite s vatre i dodajte eterična ulja. Ulijte mješavinu u malu staklenku i dobro zatvorite. Nanesite vrlo malo količinu u nosnice dva do tri puta dnevno

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja