Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Priprema svježih sokova kod kuće

Priprema svježih sokova kod kuće

Ali zašto baš svježi sokovi? Da li se zaista isplati praviti sokove kod kuće, ili je brže, jeftinije i jednostavnije koristiti gotove sokove iz trgovine?

Da donesete pravilnu odluku, uzmite u obzir nekoliko činjenica:

1. Sokovnik

Trebat će Vam kvalitetan sokovnik. Cijene sokovnika variraju od 400 kn do nekoliko tisuća kuna. Moj savjet je da ne kupujete najjeftiniji  – od sokovnika po 400 kn ne možete puno očekivati.

Skuplji i kvalitetniji sokovnik će duže trajati, a proizvodit će i do 50% više soka. Najbolji sokovnici su  oni koji tiješte voće i povrće. Takav sokovnik istovremeno riba i preša voće i povrće, te daje sok izuzetne kvalitete sa sačuvanim enzimima i vitaminima. Jedina mana je njihova cijena, ali i to će se sa vremenom isplatiti – takav sokovnik će trajati godinama.

2. Voće i povrće

Uzmite u obzir cijenu voća i povrća. Dok po ljeti i u jesen možete koristiti voće i povrće iz vrta ili ga povoljno kupiti, u zimi je situacija drukčija. Tokom zime litra soka može Vas koštati negdje od 10 do 40 kn.

Sok, koji kupujemo u trgovini, pravi se u sezoni sazrijevanja voća, odmah se pakira i prodaje se tokom cijele godine po povoljnoj cijeni.
 
3. Kvaliteta voća

Jedna od najljepših stvari u pripremanju soka kod kuće je to, što možete kontrolirati kvalitetu voća i povrća, koje koristite.

Kod kupovine soka iz trgovine, nemamo nikakav uvid u to, kakve su sirovine – i tehnologiju –  koristili za izradu soka.
 
4. Kvaliteta i okus soka

Sok, koji napravite kod kuće, ima puno bolji okus. Kada jednom probate domaći sok, želite piti samo takav sok.

Kvaliteta domaćih sokova je također neusporediva sa kupovnim. Friško napravljeni sokovi bogati su enzimima, vitaminima i mineralima. S vremenom, ovi vrijedni sastojci se gube, zato sokovi iz trgovine sadrže puno manje nutrijenata.

5. Aditivi

Ako vjerujemo u to, što piše na etiketi, možemo zaključiti da ni jedan gotovi sok više ne sadrži konzervans.  Ovo je odlična vijest, ali ima i loših. U današnje vrijeme skoro je nemoguće pronaći sok koji ne sadrži limunsku kiselinu. (Prema nekim istraživanjima, limunska kiselina je kancerogena). Osim toga, mnogi sokovi sadrže šećer ili umjetna sladila.

Samo kod domaćih sokova možemo biti sigurni da pijemo samo čisti, 100%-tni sok bez aditiva i šećera.
 
6. Priprema i čišćenje

Priprema voća i povrća, izrada soka, a nakon toga – pranje sokovnika i čišćenje kuhinje može oduzeti negdje od  10 do 30 minuta. Naravno, to ovisi o vrsti soka, koji pravite, i o sokovniku. Neki sokovnici su jednostavniji za čišćenje, dok drugi zahtijevaju puno vremena.

Da li se isplati izdvojiti novac i vrijeme za čašu zdravog i ukusnog nektara, punog enzima, vitamina i minerala?  Odluka je individualna i ovisi tome, koliko je osoba spremna uložiti u svoje zdravlje.

 Konzumiranje sokova

– popijte čašu soka svako jutro za bolju probavu, jačanje imuniteta i da nahranite tijelo potrebnim vitaminima i mineralima
     
– ako se osjećate iscrpljeno, na rubu bolesti ili ste izloženi velikom stresu, pijte 2-3 čaše soka dnevno
     
– za detoksikaciju organizma napravite kratak post sa sokovima trajanjem od 1-3 dana. Tokom posta nemojte konzumirati ništa, osim vode i sokova
     
– za duži post konzultirajte se sa alternativnim liječnikom

Izvor:alternativa-za-vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja