Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Pripazite na pravilan unos tekućine kod djece!

Pripazite na pravilan unos tekućine kod djece!

S obzirom na razlike između pojedinaca, nameće se pitanje, mogu li iste preporuke o unosu vode vrijediti za sve? Djeca su fizički aktivna i vrlo je važno pratiti koliko često i koje količine vode piju.  Stručnjaci s Europskog instituta za hidrataciju naveli su preporučenu dnevnu količinu vode i tekućine namijenjene djeci, a to je između šest i osam čaša dnevno ili do dvije litre.

Najmlađi su rizična skupina kad je u pitanju hidratacija, s obzirom na to da su im potrebe za vodom povećane u odnosu na njihovu tjelesnu masu. Nemaju dobro razvijen osjećaj žeđi, stoga lakše podliježu dehidraciji organizma. Vrlo je važno postići adekvatnu hidrataciju jer ona utječe na mnogobrojne funkcije u organizmu (koncentracija, povećanje pažnje, produktivnost). Postoje pokazatelji da djeca uglavnom konzumiraju vodu za vrijeme ručka i večere, a tijekom doručka je zanemaruju, zbog toga u školu dolaze neadekvatno hidrirani što se može odraziti i na njihovu produktivnost na školskom satu.

“Valja pripaziti da su djeca većinu vremena adekvatno hidrirani, a ne da odjednom unose velike količine tekućine. Djeca koja su kontinuirano bila adekvatno hidrirana imala su bolje kognitivne sposobnosti, a time i bolje obavljala zadatke tijekom dana” ističe doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam i znanstvena koordinatorica programa PETICA- igrom do zdravlja, javnozdravstvenog programa čiji je cilj prevencija pretilosti u djece školske dobi. Nutricionisti ističu da je iznimno važno pripaziti i na odabir najboljeg izvora tekućine. Voda, čaj, mlijeko, svježe cijeđeni sok, juha- izvori su tekućine koja se preporučuje za hidrataciju tijela.

“Potrebno je pripaziti na one izvore tekućine kojim pretežito unosimo jednostavne šećere, koji mogu pridonijeti prekomjernoj tjelesnoj masi, ali i kvarenju zubi. Ako djeca ustraju na unosu zaslađenih napitaka, uvijek ih možete razrijediti s vodom u omjeru 1:1”, kaže doc. dr. sc. Vranešić Bender te dodaje da vodu možemo učiniti djeci primamljivijom ako je npr. obogatimo različitim voćem.

Aktivnija svakodnevica ujedno znači i veća potreba za tekućinom. Djeca pripadaju skupini osoba koje su u povećanom riziku od dehidracija kada su tjelesno aktivni te se tijekom tjelesnog napora puno više zagriju jer se ne znoje kao i odrasli. “Za djecu je karakteristično da osjete žeđ, a da je njihov organizam već dehidrirao jer im osjet žeđi zaostaje. Valja imati na umu da često i kad se javi osjet žeđi, djeca ga zanemare ne želeći prekidati igru ili druge aktivnosti. Osigurajte unos tekućine prije, za vrijeme i to u prosjeku svakih 15-20 minuta, te nakon njihove tjelovježbe”, napominje doc. dr. sc. Vranešić Bender.

Većina dječjih bolesti popraćena je gubitkom teka, odnosno smanjenim unosom tekućine i krute hrane. Svako stanje bolesti popraćeno npr. povišenom temperaturom zahtjeva i povišeni unos kalorija. “Svakim povećanjem temperature za 1 stupanj iznad normalne temperature povećavaju se i potrebe za energijom. Ako djeca u tom slučaju ne podnose hranu, potreban unos mogu zadovoljiti i blagi napitci i pripravci kao što su sok od jabuke, sok od mrkve, bistre juhe, izotonični napitci i rižina sluz” ističe nutricionistica doc. dr. sc. Vranešić Bender.

Savjeti kako potaknuti djecu na redoviti unos tekućine?

– potaknuti dijete na unos čaše vode, čaja, mlijeka ili nekog drugog napitka tijekom jutarnjeg obroka
– osigurati dostupnost vode (neka se čaša vode ili vrč s vodom nalazi u prostoru gdje najčešće dijete boravi)
– obogatiti okus vode prethodno iscijeđenim sokom od limuna, naranče ili limete
– prikazati vodu kao “cool” piće koje cijela obitelj preferira
– sigurati djetetu bočicu koju uvijek može nositi sa sobom i koju može lako napuniti

Pripazite na svoje mališane te im umjesto zaslađenih napitaka ponudite zanimljivija rješenja poput smoothieja, prirodno cijeđenih sokova te prirodno aromatizirane vode. Ne zaboravite jednostavnu preporuku od 6-8 čaša vode na dan. Adekvatnom hidratacijom možete znatno utjecati na kvalitetu života vaš i vašeg djeteta.

FORMULA ZA POTREBAN UNOS TEKUĆINE: djeca tjelesne mase > 22,5 kg: 1500 ml + 20 ml za svaki kg.

Izvor: klinfo.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!                 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja