Primal Paleo – sočna torta od naranče
Kokosov šećer ima niski GI stoga je torta prikladna za dijabetičare, mljevena naranča daje mu sočnosti i da nema unutra one sjeckane čokolade ušla bi u rang čistog paleo deserta. Ali nećemo biti sitničavi, čokolada je tamna ( 70% ) a u primal paleu dozvoljena je njena povremena upotreba pa ćemo si taj sitni grijeh oprostiti.
Potrebno:
Za kolač:
– 8 jaja
– 200 g kokosovog šećera
– 250 g mljevenih oraha
– 1 cijela mljevena neprskana naranča ( zajedno s korom )
– 1/2 žličice vanili praha
– 100 g sjeckane tamne čokolade ( 70% )
Za preljev:
– sok 2 naranče
– sok 1/2 limuna
– 1 dl vode
– 3 žlice mljevenog kokosovog šećera
Nećemo se zavaravati – kokosov šećer također ima kalorija kao i bijeli šećer samo što nije rafiniran već prirodan, ekstrahiran iz kokosovog cvijeta pa u sebi ne sadrži samo prazne kalorije kao bijeli šećer već i cijeli niz nutrijenata. Više o njemu pročitajte OVDJE
Izrada:
1) Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva.
2) Namastiti kalup i obložiti ga papirom za pečenje. Kod kalupa u obliku srca to iziskuje malo dodatnog truda no vjerujte, isplati se.
3) Naranču dobro oprati, narezati na komade i usitniti u blenderu ili narezati na još sitnije komade pa štabnim mikserom pretvoriti u pire
4) Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
5) Bjelanjke istući u čvrsti snijeg a žumanjke zajedno sa šećerom i prahom vanilije miksati da se zapjene. Nemojte doći u napast pa sve pokvariti dodajući vanili šećer.
6) U smjesu žumanjaka umiješati mljevene orahe i naranču pa rukom rahlo dodati sjeckanu čokoladu i snijeg.
7) Smjesu sipati u kalup i peći otprilike 1 sat i 15 minuta. Navedeno vrijeme odnosi se na veliki kalup, za male ga skratite.
E sad… Ako imate kalup u komadu onda pečenu tortu jednostavno natopite preljevom i pustite preko noći da ga dobro upije. Drugi dan preko kalupa stavite tanjur za serviranje pa izvrnite kolač na njega ( pažnja – sok curriii!!! ). Ako imate kalup sa kolutom koji se skida ( poput onog na torti ) onda ga kompletno izvana obložite folijom kako sok ne bi iscurio po frižideru.
I to je to.
Ukrasite kreativno – šlagom, voćem, čoko glazurom ili posipom. Okus naranče i čokolade savršeno se slaže sa svim kombinacijama.U malenom kalupu originalno izgleda ukrašen ploškama manga.
U paleo verziji šlag je od kokosovog vrhnja.
Glazura: ( ovisi o veličini kalupa )
–tamna čokolada
-par žlica kokosovog ulja
-par žlica javorovog sirupa ( ovisno o ukusu i koliko je čokolada doista tamna )
Napomena: na žalost zdravija verzija ( raw food ) glazure ‘iscuri’ kroz kolač pa je u ovom slučaju prikladniji preljev od tamne čokolade ili posip od ksilitola, prirodnog šećera koji djeluje na smanjenje karijesa za razliku od bijelog šećera koji ga uzrokuje.Ukoliko koristite ksilitol, sameljite ga u mlincu za kavu kako bi bio što sličniji klasičnom šećeru u prahu i lakše se sipao kroz gusto sito.
Njama. Čista ekstaza.
Izvor: Jurnebes