Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Presađivanje rajčice – savjeti za uspješan uzgoj

Presađivanje rajčice – savjeti za uspješan uzgoj

Nekoliko dana prije rasađivanja s njegovanih presadnica u toploj gredici se tijekom dana i noći uklanja pokrivna folija, a na plastenicima se otvaraju vrata – da bi se biljke privikle na niže temperature i pripremile za lakši prijem i nesmetani razvoj na otvorenom polju.

Ovako kaljen/ojačan rasad dobro podnosi direktnu sunčevu svjetlost i otporan je na ožegotine od sunca na stablu i lišću.

Nježan, izdužen i forsiran rasad koji je za kratko vrijeme izrastao, a nije izlagan direktnoj sunčevoj svjetlosti i niskim noćnim temperaturama, obično proizveden gustom sjetvom u plastenicima – nije otporan na nagle vremenske promjene.

Sunce ga sprži preko dana, a hladne noći izazivaju stres pa biljke dugo boluju, stagniraju u razvoju i porastu, što ima za posljedicu mali prinos i lošu kvalitetu plodova.

Zalijevanje presadnica prije čupanja

Prije čupanja rasad se zalijeva vodom da bi se zemlja što više slijepila za korijenov sustav. Biljka se hvata za stablo blizu površine zemlje i po čupanju se drugom rukom stisne zemlja oko žila, kako se ne bi rasipala.

Iščupani rasad se slaže u gajbice i razvrstava po sortama i krupnoći. Najlakše se prima ako se rasađuje poslije kiše ili po oblačnom vremenu. Ako je sunčan i topao dan sadnju obaviti predvečer.

Oslonac se postavlja s istočne strane

Jame za sadnju krupnog rasada rajčice kopaju se ašovom i motikom na razmak  80 do 100 x 40 cm i u njih se sadi po jedna biljka, a oslonac se zabada s istočne strane.

“Poslije kopanja, a prije sadnje, na dno jame se stavi pet do deset grama NPK gnojiva, zatim lopata zrelog stajnjaka ili komposta, a povrh toga lopata sitne vrtne zemlje.

Ova zemlja i ona koja je iskopana, kvase se vodom tako da se napravi blato u koje se sadi rajčica, nagrne vlažnom zemljom i poravna rukama da bi se uspostavio bolji kontakt između biljke i zemljišta,” objašnjava dr.sc. Ivo Đinović, profesor povrćarstva.

Odlomljena grana rajčice i zaperci se mogu posaditi

Na stablu rajčice se najlakše razvijaju adventivne žile. Zahvaljujući tome rasad ovog povrća može se dobiti i od grana koje su odlomljene prije rasađivanja ili tijekom vegetacije, kada se zalamaju zaperci.

Sadnice od ovih dijelova biljke rajčice mogu se dobiti na dva načina: sadnjom u blato u toploj gredici ili plasteniku ili držanjem pelcera u tegli s vodom na prozoru. Iz dijela stabla uronjenog u blato ili vodu za sedam do osam dana formiraju se žile i biljka iz reznice se normalno razvija.

Na biljci iz reznice plodovi ranije sazrijevaju

Za razliku od biljke paradajza izrasle iz sjemena, biljka od ožiljene reznice nema razvijen centralni korijen, već samo bočne žile. Zbog toga se ovakav rasad pri sadnji mora položiti.

“Ako se gnoji, navodnjava i okopava, rajčica će imati istu rodnost i kvalitetu plodova kao i sorta ili hibrid sa kojih su reznice uzete. Prednost ovako uzgajanih biljaka je u tome što ranije cvjetaju, a plodovi ranije sazrijevaju,” ističe dr Đinović.

 

Izvor: Agroklub

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!                   

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja