Naslovna  /  Fina papica   /  Preokrenuti kolač od limuna – za neobično slatka popodneva

Preokrenuti kolač od limuna – za neobično slatka popodneva

Pripremite jednostavan preljev s limunom i šećerom, stavite ga na dno posude za pečenje, a zatim se bacite na pripremu biskvita. Neka bude taman sladak i pomalo prozračan. To ćete postići dodavanjem snijega od bjelanjaka u smjesu.

Pecite oko pola sata ili dok se kolač ne zarumeni, a za to vrijeme pripremite tučeno slatko vrhnje. Dodati mu možete i začine po želji. Kolač preokrenite, pa uživajte u najslađim zalogajima ovog sočnog kolača.

Potrebno vam je:

– 160 g maslaca

– 150 g smeđeg šećera

– 2 limuna

– 200 g brašna

– 2 žličice praška za pecivo

– 100 g bijelog šećera

– 2 jaja

– 170 ml mlijeka

– Ekstrakt vanilije

– Prstohvat soli

– Slatko vrhnje (za serviranje)

Postupak pripreme:

1. U posudu stavite četiri žlice maslaca, dodajte smeđi šećer i kuhajte dok se sastojci ne povežu, oko dvije minute. ,

2. Maknite s vatre i dodajte limun koji ste nasjeckali na tanke ploške.

3. U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.

4. U drugoj posudi izmiksajte ostatak maslaca i šećer dok se sastojci ne sjedine.

5. Dodajte vaniliju i žumanjke.

6. Miksajte postepeno dodajući suhe sastojke, a zatim i mlijeko.

7. U trećoj posudi izmiksajte bjelanjke u snijeg.

8. Pola bjelanjaka laganim pokretima umiješajte u kremu od žumanjaka, pa prebacite u posudu za pečenje na dno koje ste stavili limune u smeđem šećeru.

9. Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

10. Kada je kolač gotov, pustite da se ohladi desetak minuta, a zatim ga brzim pokretima preokrenite na tanjur.

11. Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.

Sretni blagdani!

Izvor:Gastro_hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja