
Preokrenuti kolač od limuna – za neobično slatka popodneva
Pripremite jednostavan preljev s limunom i šećerom, stavite ga na dno posude za pečenje, a zatim se bacite na pripremu biskvita. Neka bude taman sladak i pomalo prozračan. To ćete postići dodavanjem snijega od bjelanjaka u smjesu.
Pecite oko pola sata ili dok se kolač ne zarumeni, a za to vrijeme pripremite tučeno slatko vrhnje. Dodati mu možete i začine po želji. Kolač preokrenite, pa uživajte u najslađim zalogajima ovog sočnog kolača.
Potrebno vam je:
– 160 g maslaca
– 150 g smeđeg šećera
– 2 limuna
– 200 g brašna
– 2 žličice praška za pecivo
– 100 g bijelog šećera
– 2 jaja
– 170 ml mlijeka
– Ekstrakt vanilije
– Prstohvat soli
– Slatko vrhnje (za serviranje)
Postupak pripreme:
1. U posudu stavite četiri žlice maslaca, dodajte smeđi šećer i kuhajte dok se sastojci ne povežu, oko dvije minute. ,
2. Maknite s vatre i dodajte limun koji ste nasjeckali na tanke ploške.
3. U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
4. U drugoj posudi izmiksajte ostatak maslaca i šećer dok se sastojci ne sjedine.
5. Dodajte vaniliju i žumanjke.
6. Miksajte postepeno dodajući suhe sastojke, a zatim i mlijeko.
7. U trećoj posudi izmiksajte bjelanjke u snijeg.
8. Pola bjelanjaka laganim pokretima umiješajte u kremu od žumanjaka, pa prebacite u posudu za pečenje na dno koje ste stavili limune u smeđem šećeru.
9. Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.
10. Kada je kolač gotov, pustite da se ohladi desetak minuta, a zatim ga brzim pokretima preokrenite na tanjur.
11. Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Sretni blagdani!
Izvor:Gastro_hr