Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Pregled proljetnih radova

Pregled proljetnih radova

Ukoliko se nastavi period toplog vremena, i trava počne rasti, travnjak možete kositi, ali noževe na kosilici treba podići za 0,5 cm više nego inače.

Kada prestane opasnost od kasnog mraza možemo zasaditi sadnice koje nismo stigli da zasadimo na jesen. Vrijeme za sadnju je pogodno sve dok biljke ne počnu listati. Pogodno je vrijeme i za sadnju i popunu žive ograde. Sadnja se vrši na istoj dubini na kojoj su sadnice bile zasađene u rasadniku.

Pazite da izaberete biljke koje cvjetaju u različito vrijeme, tako da u svakom periodu u vašem vrtu postoji poneka vrsta koja je u cvjetu. Pažljivim odabirom vrsta šiblja, možete obezbjediti kontinuitet cvjetanja tokom cijelog vegetaciijskog perioda.

Odaberite i neke od vrsta koje cvjetaju u rano proljeće, kada je malo biljka koje listaju. Jedna od biljaka koju možete sada zasaditi je Jasminum nudiflorum koji cvjeta prije listanja, u veljači, a cvjetovi su mu žute boje. Ova biljka se može koristiti za ozelenjavanje nagnutih terena ili kao vrsta za obrazovanje niže žive ograde. Početkom ožujka cvjeta i Forsythia europaea- forzicija, koja se vrlo često može vidjeti u gradskim parkovima, a ima jarko žute cvjetove prije listanja.

Ukoliko ste posadili magnoliju ranijih godina, ona će vas već u travnju razveseliti svojim svetloljubičastim, mirisnim cvjetovima.

Od vrsta koje cvjetaju u travnju i svibnju, možemo izdvojiti slijedeće: Mahonia aquifolium – mahonija ima cvjetove žute boje i jako je dobra za upotrebu za vezivanje zemljišta na nagnutim terenima, Kerria japonica – najbolje uspjeva u polusjenci i Syringa vulgaris- jorgovan kao veoma zahvalna vrsta koja se zadovoljava siromašnim zemljištem i otporna je na sušu. Ako ste u jesen zasadili gredice sa lukovičastim cvijećem, njih bi sada trebalo pognojiti mineralnim gnojivom u tankom sloju, kako bi se lukovice lijepo razvile. Uskoro će početi cvjetati i zumbuli i narcise.

Ruže sada možete odgrnuti, okopati i orezati. One se  moraju redovno orezivati kako bi svake godine obilno cvjetale, u suprotnom, izgledaće kao zapušteni zeleni grm sa vrlo malo cvjetova. Glavne grane skratiti tako da ostane 25 cm. Bočne grane skratiti tako da ostane oko 3-5 pupoljaka, ovisi da li hoćemo gušći ili rijeđi grm. Treba voditi računa na koju stranu je okrenut zadnji pupoljak ispod reza kako bi grm ruže imao što pravilniji oblik. Važno je sa ruža, u toku vegetacije, redovno uklanjati divllje grane kako ruža ne bi gubila snagu.

Grmovi kojie cvjetaju u rano proljeće (Cornus –  vrbe, Chaenomeles – japanska dunja, Forsythia, Jasminum, i sl.) nismo orezivali jesenas, kako bi ovog proljeća cvjetalo, tako da je posle završetka cvjetanja ovih vrsta pogodan trenutak za njihovo orezivanje.

Ukoliko želite uljepšate vrt i imate procvjetalo sezonsko cvjeće u njemu, možete u ovom periodu zasaditi Viola tricolor-dan i noć, Bellis perennis-tratinčica,  Myosotis-potočnica, Dianthus barbatus-turski karanfil i Cheiranthus cheii.

Izvor:Agro klub

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja