Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Pravilnom prehranom spriječite anemiju kod djece

Pravilnom prehranom spriječite anemiju kod djece

Anemija je kod djece učestalija oko drugog mjeseca života, posebice kod prijevremeno rođene djece, ali mnoštvo je faktora koji utječu na njezinu pojavu i u starijoj dobi.

Osim medicinskih preparata za nadopunu potrošenih zaliha željeza, pravilna prehrana igra ključnu ulogu u prevenciji te izliječenju slabokrvnosti kod djece.

Dojenčad i djevojčice u pubertetu na udaru

Uzroci anemije mogu biti nedovoljna proizvodnja eritrocita, njihova prekomjerna razgradnja ili gubitak krvi u vidu unutarnjeg ili vanjskog krvarenja. Dojenčad se uglavnom suočava s pojačanom razgradnjom eritrocita. Budući da se dijete brzo razvija, nastanak novih eritrocita ne može popratiti njegov rast pa dolazi do deficita.

Bilo da je riječ o prehrani majčinim, kravljim mlijekom ili formulom, dijete u prvim mjesecima konzumira isključivo mlijeko pa je unos željeza smanjen. Majčino pak mlijeko sadrži nešto više željeza od kravljega, a na tržištu postoje i formule obogaćene željezom za bebice sklone slabokrvnosti. Terapija se uglavnom započinje iza trećeg mjeseca, ali kod nedonoščadi, liječnik terapiju može odrediti i ranije.

Starija djeca od anemije najčešće pobolijevaju uslijed manjka unosa svježeg voća i povrća, a najčešće se to događa krajem zime i početkom proljeća. Djeca su tada iscrpljena i zimskim boljkama koje iscrpljuju organizam i “kradu” mu zalihe željeza. Ako su anemije dugotrajne i teško se liječe, valja posumnjati na postojanje neke kronične bolesti koja iscrpljuje željezo.

Oprezan treba biti i s djevojčicma u pubertetu koje redovito dobivaju menstruaciju ili imaju obilnija krvarenja. Njihove zalihe željeza znatno se smanjuju za vrijeme krvarenja pa treba voditi računa da se ono nadoknadi unosom odabranih namirnica ili medicinskim dodatkom željeza u obliku sirupa.

Željezo ne djeluje bez vitamina C

Od šestog mjeseca djetetova života, anemija se pomalo može spriječavati, ali i liječiti prehranom. Manjak željeza ponekad zna biti prilično uporna dijagnoza i potrebni su mjeseci kako bi se zalihe popunile. Djetetu, stoga, u prehranu treba uvesti crveno meso, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće poput špinata i blitve, ali i korijenasto povrće među kojima se ističe cikla.

Djeca mogu profitirati i konzumacijom krumpira, bijelog mesa, graška, bijele i plave ribe, a starijoj djeci valja ponuditi iznutrice. Najukusnija među iznutricama svakako je jetra, a svinjska sadrži najviše željeza i cijenom je najprihvatljivija.

Jetricu je najbolje pržiti na naglo i pred kraj posliti te zaliti sokom od limuna, a može ju se pripremiti i u jednostavnom umaku. Ono što mnogi zanemaruju prilikom liječenja anemije jest važnost vitamina koji potpomažu apsorpciju željeza pa se tako bez vitamina C željezo neće moći razgraditi u tijelu.

Djetetu, stoga, uz ručak spravljen od namirnica bogatih željezom, ponudite i limunadu ili cijeđenu naranču. Voće i povrće bogato C vitaminom jesu jabuka, kiwi, kruška, naranča, mandarina, limun, paprike, brokula, prokulice i kelj.

Termičkom obradom, ove namirnice gube na vrijednosti, a posebice cijeđeni sokovi koji se trebaju konzumirati odmah. Klasična “anemična” mješavina sirove cikle, jabuke, mrkve, naranče i meda, u mikseru postaje ukusan sok koji mališanu možete ponuditi umjesto popodnevnog međuobroka.

Na anemiju možete posumnjati ako kod djeteta primjetite nagle promjene ponašanja u vidu brzog umaranja, pretjerane zadihanosti i blijedoće sluznica. Blijeda djeca ne moraju nužno biti anemična pa je dobro s liječnikom se posavjetovati prije primjene dodataka na vlastitu ruku.

Anemiju ćemo najprije prevenirati uravnoteženom prehranom i pravilnom kombinacijom namirnica, posebice vodeći računa o spajanju željeza sa vitaminima C i B skupine te izbjegavanjem kombinacija namirnica bogatih željezom sa mliječnim proizvodima koji umanjuju apsorpciju ovog esencijalnog minerala.

Izvor: klinfo.hr

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja